Tînărul fermier Eugeniu Borş din satul Selemet raionul Cimişlia contează pe ajutorul european în dezvoltarea afacerii sale cu iepuri. Pornind dintr-o pasiune şi o dragoste de animale, Eugeniu a ajuns să întreţină peste 120 de iepuri de rasă Neozeilandez, Belgiană şi Uriaşul Belgian. Dar în scurt timp, afirmă dumnealui, îşi va mări şeptelul de animale pînă la 500 de capete, se arată într-un reportaj realizat de postul Media TV Cimișlia.
Eugeniu şi-a construit cu mîinile proprii adăposturile pentru iepuri, singur îşi prepară hrana pentru animale. Uneori este ajutat şi de către frăţiorul său.
„În primul rînd, iepurii pentru a creşte sănătoşi au nevoie de condiţii bune de creştere: hrana şi igiena acestea sunt două lucruri importante pentru a creşte. Noi îi alimentăm permanent cu hrană calitativă care corespunde normelor. Mai facem curăţenie de 3 ori săptămînal. Avem căsuţe pentru iepuri care ne uşurează lucrul de a face curăţenie, nu este nevoie pentru a mătura, curăţim în fiecare zi gunoiul care este produs de către iepuri”, spune Eugeniu Borş – proprietarul minifermei.
Antreprenorul înţelege că pentru a-şi extinde afacerea cu iepuri e nevoie de mai multe investiţii şi de un management mai efectiv. În acest scop, dumnealui a aplicat la unele proiecte europene pentru tineret, a trecut şi cursuri de instruire.
„Pe viitor vreau să-mi lansez o mare afacere de iepuri. Am aderat la proiectul 1+1 care este pentru tinerii începători din Republica Moldova şi suntem în aşteptarea răspunsului dumnealor. Pe viitor, aş vrea să-mi dezvolt o afacere mai mare, o încăpere mai mare pentru a ţine mai mulţi iepuri, pînă a ajunge chiar la o capacitate de 500 de iepuri pentru sacrificare şi pentru creşterea lor în curţile oamenilor. Pentru aceasta voi avea nevoie de un granulator în valoare de 300 mii lei. Pentru aceasta am aderat la un proiect european pentru tinerii începători” a menţionat Eugeniu Borş.
Pentru început, tînărul fermier realizează cererea de iepuri pe piaţa locală şi în Chişinău. Pentru viitor îşi leagă speranţa de a ieşi cu producţia la vînzare pe piaţa europeană. Pentru aceasta intenţionează să facă rost de un frigider – congelator.
„Aş vrea ca carnea care iepurii sunt sacrificaţi să fie transportată peste hotare, deoarece la noi în Moldova preţul la carne este cam mic faţă de ţările din Europa, unde este un preţ foarte mare şi face pentru a vinde carnea acolo în statele europene” a menţionat Eugeniu Borş.
Tînărul antreprenor nu se opreşte la creşeterea iepurilor. El deja experimentează şi creşterea nutrilor.
„Pasiunea pentru nutri a început de cînd am fost în vizită la o fermă de nutri care am văzut şi mi-a plăcut foarte mult şi am zis să-mi iau să-mi procur şi de asta mi-am procurat 4 femele care acuma sunt în aşteptare să aducă pui pe lume. Nu le-am luat pentru afacere, le-am luat pentru pasiune” spune Eugeniu Borş.
Comentarii