‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVIDEO. Afacerea cu legume ecologice pe care o dezvoltă Mihai Drumea din Nisporeni

VIDEO. Afacerea cu legume ecologice pe care o dezvoltă Mihai Drumea din Nisporeni

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

O afacere bună se observă imediat după calitatea legumelor, dar şi după omul care o administrează. Un om modest, interesat de calitate, căruia nu-i este ruşine să-şi suflece mânecile şi să pună mâna la lucrările în câmp este şi Mihai Drumea din Nisporeni, care a decis sa cultive legume ecologice.

Alimentele ecologice constituie un subiect despre care se vorbeşte intens în ultimii ani, dar puţină lume se implică pentru a scoate la vânzare astfel de produse. In anul 2014, Mihai Drumea, un bărbat în vârstă de 38 ani, din Nisporeni, a decis sa cultive legume ecologice, fără toxine. A amenajat o sera pe o  suprafaţă de 16 ari, aflată în câmp si a inceput sa cultive rosii, castraveti si ardei.

Antreprenorul Mihai Drumea din Nisporeni (foto: Mihai Pantilei)
Antreprenorul Mihai Drumea din Nisporeni (foto: Mihai Pantilei)

”Ideea pentru a construi o tepliţă,  o  seră  mi-a venit în 2014,  pe la începutul anului, m-am sfătuit cu ai mei de acasa, am luat un credit  şi am pornit în 2014 la începutul anului  să construiesc, cu prieteni, cu finii, chiar şi lucrătorii să construiesc această seră, da foarte greu mi-a venit că am construit-o pînă la mijlocul verii practic,” a mentionat Mihai Drumea.

‹ adv ›

Şi cum succesul nu s-a lăsat prea mult aşteptat, bărbatul a început să-şi dezvolte si sa-si modernizeze afacerea. Ce a câştigat din afacere a reinvestit.

„Businessul cu serile, da este o afacere şi de ce porneşti lucru, de ce  vrei tot să porneşti, s-o dezvolţi, este o ramură foarte, foarte profitabilă, desigur trebuie să găseşti piaţă de desfacere şi atunci lucrurile merg bine.” a spus antreprenorul.

Îngrijiti atent, ardeii din primul lot al anului 2015 sunt deja pregătiţi pentru a ajunge pe piaţă, la consumatori.

‹ adv ›

„Reusim să o realizăm pe loc,  chiar uneori vin şi sătenii şi orăşenii de pe loc şi cumpără de aici, este un produs biologic fără componenţi ce dăunează sănătăţii, poţi să-l consume direct de pe loc din seră,  la moment o putem realiza şi aici pe loc,  da cînd vom creşte poate vom încerca să ieşim şi  în afara tării, peste hotare sau mai ştiu eu unde, pana cand aicea,”  a mentionat Mihai Drumea.

Ardeii sunt obtinuti fara folosirea substantelor chimice, in conditii ecologice. (foto: Mihai Pantilei)
Ardeii sunt obtinuti fara folosirea substantelor chimice, in conditii ecologice. (foto: Mihai Pantilei)

Pentru ca ardeii să arate ca în revistă, Mihai Drumea munceşte aproape toata ziua. Iar singurele sale ajutoare sunt sotia si un angajat, cu care împarte şi munca, şi satisfacţiile.

„La moment avem 2 angajaţi cu mine – 3,  muncim, este soţia care e angajată, este alt angajat, care ii si ca paznic, si desigur eu,   dimineata pe răcoare, ne suflecăm mînicele şi  muncim cu roată familia impreuna, fiindcă asai dacă ai angajati foarte multi,   businessul nu e atît de mare şi pur si simplu nu reuşeşti cu cheltuielile,” a mentionat el.

‹ adv ›

Mihai Drumea spune că tot ceea ce face e cu dragoste pentru plante, pentru că altfel nu ar ieşi nimic. Bărbatul are şi secrete pe care le păstrează cu sfinţenie, secrete din domeniul legumiculturii pe care le-a deprins, stând lângă oameni de specialitate.

„N-are  importanţă unde o realizezi, dar dacă este calitate, profitul este, acelaşi marchet sau aceeaşi piaţă angro, cere productie de calitate, cu cît ii mai calitativ produsul cu atît mai mare este preţul, da este profitabil numai că acest buissnes trebuie să-l lărgeşti,  nu trebuie sa te limitez la ceia ce ai, trebuie să creşti, să-l dezvolţi, sa-l dezvolţi şi atunci vei obţine roade bogate,” a mentionat Mihai Drumea.

Pentru a obţine rezultate bune şi a putea întreţine familia dintr-o afacere cu legume este necesar să ai bani pentru investiţii. Există posibilităţi de înaintare a unor proiecte de investiţii, cu fonduri nerambursabile de la stat.

descărcare (1)
Ştefan POPESCU, coordonator de proiect ACSA. (foto: Mihai Pantilei)

„Aicea statul are grijă ca să compenseze  să subvenţioneze unele cheltuieli  cum ar fi: compensarea cheltuielilor pentru construcţia serilor şi utilaje pentru sere, aceasta se compensează la 60% pentru grupuri de producatori agricoli din cheltuieli şi la 50 % pentru alţi producători agricoli. De asemenea, se subventioneaza si utilizarea apei pentru irigare, aici 1.2 lei pentru un metru cub de apa utilizat pentru irigare,” a mentionat Ştefan Popescu, coordonator de proiect ACSA.

„Mulţumim statului ne-au acoperit ceva cheltuili din subventionare datorită dumnealor mi-au întors 60 % din cheltuieli,   ministerul agriculturii  din agenţia de subentionare AIPA, 200 000 lei, au fost  o sursă  foarte binevenită, datorită acestor bani, da, am mai împrumutat, am mai făcut, dar ne-am conectat şi la reţeaua electrică, fără electricitate e  foarte greu de făcut  business,” a povestit omul de afaceri.

Se munceşte mult, dar şi rezultatele sunt pe măsură. „Însă pe lângă muncă, este nevoie şi de pasiune, şi de multă dragoste”, a mărsturisit el.

Agricultorii spun ca singura problema, la inceput, o reprezinta comercializarea produselor. Sfatul lor: intermediarii trebuie ocoliti, iar odata ajunsi la proprietarii de magazine sau tarabe, problema este rezolvata.

Un reportaj realizat de Tatiana Pantilei pentru AlbasatTV în cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine: Stefan Siscanu, montaj: Mihai Pantilei).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›