‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVIDEO. Andreas Larsson: „Vinurile din soiuri autohtone sunt ambasadori veritabili ai Vinului Moldovei”

VIDEO. Andreas Larsson: „Vinurile din soiuri autohtone sunt ambasadori veritabili ai Vinului Moldovei”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Republica Moldova are toate șansele să cucerească piața externă cu vinuri din soiurile sale autohtone. Originalitatea a fost scoasă în evidență de unul dintre cei mai influenți somelieri din lume, Andreas Larsson, prezent pentru prima dată în Republica Moldova. În data de 14 decembrie celebrul expert suedez a creat la Chișinău, împreună cu oenologi moldoveni, patru noi vinuri unice, într-un exercitiu dedicat profesioniștilor, intitulat „Grand Assemblage”. De asemenea, Andreas Larsson a remarcat potențialul autentic valoros în timpul unui eveniment dedicat publicului – „Grand Tasting”, unde a ghidat degustarea în orb a 23 de vinuri din soiuri autohtone.

Evenimentele sunt parte a campaniei de iarnă „Vinul Moldovei – Arta Asamblajului”, desfășurată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu susținerea partenerului strategic de dezvoltare, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

„Grand Assemblage” cu Andreas Larsson

În premieră, soiurile tradiționale Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră şi Rara Neagră au căpătat mai multă intensitate, gust, culori şi arome unice, fiind combinate cu soiuri europene în cadrul acestui exercitiu inedit. Cele patru vinuri create de renumitul somelier au fost ulterior oferite spre degustare la cea de-a XIII-a ediție a Vernisajului Vinului, în data de 15 decembrie, la Palatul Republicii din Chișinău.

‹ adv ›

Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „Ne dorim o dezvoltare durabilă a sectorului viticol și o competitivitate a potențialului de producere. În prezent constatăm două probleme majore: pierderea diversității soiurilor de viță-de-vie în podgorii și adaptarea stilurilor de vin produse la schimbările climaterice și cerințele piețelor de desfacere. În Catalogul național al soiurilor de plante sunt autorizate 42 soiuri pentru elaborarea vinurilor. Patru soiuri europene ocupă 55% din suprafețe și asigură producerea a 70% din vinuri. Suprafețele ocupate de soiurile autohtone reprezintă în total doar 5%. Avem un genofond, o diversitate de soiuri autohtone nevalorificată la nivelul dorit. Asemenea evenimente permit descoperirea autenticității vinurilor noastre, elaborate atât în baza unui soi, cât și în asamblaje cu alte soiuri internaționale, ameliorând potențialul lor calitativ.”

Andreas Larsson, „Cel mai bun somelier din lume”, desemnat în 2007 de Asociația Internațională a Somelierilor: „Aveți soiuri indigene cu istorie și tradiție îndelungată. Este foarte important acest lucru, să știți. Există țări care produc vinuri foarte bune, dar nu au o istorie a soiurilor autohtone și nici asamblajele locale nu sunt de cea mai bună calitate. În schimb, asamblajele pe care le-am obținut la Chișinău sunt foarte expresive. De aceea, eu văd un potențial mare de a ajunge pe piața internațională. Trebuie să fiți deschiși și să experimentați gusturi noi. Vinurile din soiuri autohtone au toate șansele să devină ambasadori veritabili ai Vinului Moldovei.”

„Grand Tasting” cu Andreas Larsson

Pentru a identifica etapa la care se află piața vitivinicolă din Republica Moldova și ce poate fi îmbunătățit, Oficiul Național al Viei și Vinului a organizat un „Grand Tasting” cu Andreas Larsson, eveniment dedicat profesioniștilor, dar și publicului. Acesta a inclus o degustare în orb a 23 de vinuri din soiuri autohtone, care se regăsesc și în vecinătatea imediată – România. Top șapte vinuri selectate de expertul suedez au fost oferite spre degustare vizitatorilor celei de-a XIII-a ediții a Vernisajului Vinului, în data de 15 decembrie.

‹ adv ›

Andreas Larsson, „Cel mai bun somelier din lume”, desemnat în 2007 de Asociația Internațională a Somelierilor: „Vinurile pe care le-am degustat sunt bune, aromate și au proprietăți unice, care vorbesc despre caracterul soiurilor locale. Fiecare dintre vinuri se remarcă printr-o unicitate a gustului. De exemplu, vinurile albe sunt fragile, elegante și cu parfum fin. Cele roșii se deosebesc prin gustul condimentat, care se datorează regiunii însorite unde se cultivă.”

Diana Lazăr, vicedirector al Proiectului de Competitivitate din Moldova: „Evenimentul pune încă o dată pe harta lumii vinurile din Republica Moldova. Țara noastră se poate diferenția pe plan internațional și poate deveni mai interesantă pentru consumatori datorită asamblajelor, prin care să transmitem mai departe tradițiile noastre, dar și specificul terroir-ului. Oficiul Național al Viei și Vinului renaște arta asamblajului, care este o tradiție în țara noastră. Republica Moldova are un portofoliu de vinuri interesante, atât albe, cât și roșii.”

Sub îndrumarea lui Andreas Larson, exercițiul a fost însoțit de evaluarea și comentariile somelierului internațional pentru cei 100 de participanți la „Grand Tasting”.

‹ adv ›

Ion Luca, participant la „Grand Tasting”: „Degustările în orb trebuie organizate cât mai des, pentru ca să vedem unde ne aflăm, ce putem schimba și îmbunătăți. Tendința de a promova soiurile indigene nu cred că se va schimba, deoarece trebuie să devină cartea noastră de vizită, prin asta suntem diferiți și unici de alți producători de vin din lume.”

Anastasia Saratura, participantă la „Grand Tasting”: „Compararea vinurilor noastre din soiuri indigene cu vinuri faimoase la nivel mondial, care pot costa chiar mii de euro, este un imbold puternic pentru a continua să valorificăm pe deplin ceea ce avem acasă, apoi să ne promovăm reușitele pe plan extern. Aceste patru soiuri au o bună rezistență la ger și sunt adaptate foarte bine la condițiile climaterice, au un conținut ridicat de zahăr, ceea ce permite obținerea unor vinuri de calitate înaltă, precum și maturarea acestora.”

Andrei Ionescu, participant la „Grand Tasting”: „Unul dintre vinurile mele preferate este inclus în această degustare în orb și sunt foarte curios să aflu opinia unui expert de talie internațională. De asemenea, vreau să-mi lărgesc orizonturile în materie de vinuri.  În majoritatea cazurilor, părerea mea a coincis în proporție de 50% cu cea a lui Andreas.”

Despre valorificarea și diversificarea soiurilor autohtone, care pot oferi personalitate și atractivitate, reprezentând o sursă de calitate și productivitate, s-a discutat și la conferința „Istoria și tipicitatea soiurilor indigene în Republica Moldova și România”, organizată în preambulul „Grand Tasting” cu Andreas Larsson. Opiniile au fost împărtășite de către dr. habilitat Gheorghe Savin de la Institutul Național al Viei și Vinului și dr. Conf. Mihai Mustea de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, România. Potrivit specialiștilor, cele patru soiuri s-au adaptat condițiilor pedo-climatice și asigură o calitate irepetabilă vinurilor. De aceea este nevoie urgent de a extinde considerabil suprafața plantațiilor viticole cu aceste soiuri.

Despre Andreas Larsson

Andreas Larsson este considerat unul dintre cei mai importanţi critici şi degustatori de vin din lume. A fost declarat de mai multe ori „Cel mai bun somelier din Suedia”. În 2004 a obţinut titlul de „Cel mai bun somelier european”, iar în 2007 – „Cel mai bun somelier din lume”. După degustarea vinurilor moldovenești în cadrul evenimentelor de la „Cite du Vin” (Bordeaux, Franța), Andreas Larsson și-a dorit să cunoască îndeaproape Vinul Moldovei și locul de origine al acestuia, dar și să-și împărtășească cunoștințele pasionaților de cultura vinului din țara noastră.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›