‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVIDEO. Cum reușesc fermierii din Georgia să colaboreze eficient și-și vând avantajos produsele pe...

VIDEO. Cum reușesc fermierii din Georgia să colaboreze eficient și-și vând avantajos produsele pe piața locală

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Problema comercializării produselor este actuală pentru o bună parte din fermieri, în special pentru cei mici sau care produc culturi deosebite. Dincolo de barierele accesării supermarketurilor, deseori, este destul de greu să-ți poziționezi produsul drept unul de calitate, dar și să asiguri fluxul permanent de livrări.

Specialiștii locali susțin că pentru a soluționa această problemă ar fi potrivită lansarea unei burse agricole, unde fermierii vor putea estima cantitățile produse și stabili parteneriate cu distribuitori. O metodă mai simplă, dar foarte eficientă au identificat fermierii din Georgia.

Mai multe detalii despre ideea ce a reușit să integreze peste 6 mii de participanți și avantajele digitalizării agriculturii a oferit Tamara Toria, Asociația fermierilor din Georgia, în cadrul webinarului Instrumente digitale eficiente pentru optimizarea activității fermierilor, organizat în cadrul proiectului AgTech.

‹ adv ›

Asociația fermierilor din Georgia, cu suportul proiectului USAID, care de mai mulți ani susține dezvoltarea sectorului agricol și în Moldova, a lansat aplicația Agronavti – datorită căreia fermierii pot identifica cumpărători pentru produsele lor atât pe piața locală, cât și internațională.

„Asociația include peste 4 mii de membri. Lansând aplicația Agronavti, ne-am propus să integrăm în aceasta tot ceea de ce are nevoie un producător pentru a avea un business eficient. Dacă e să vorbim de principalele priorități, fermierul își poate planifica activitatea, cunoscând care sunt cerințele pieței, are acces la sectorul HoReCa, poate identifica clienți peste hotare, beneficia de recomandări la cultivare. Cel mai important este faptul că am reușit să unim toți factorii într-un centru unic”, a explicat Tamara Toria, reprezentantul asociației fermierilor din Georgia.

Aplicația a reușit să integreze peste 6 mii de utilizatori. Pentru a evita surplusul unui anumit produs pe piață, fermierii stabilesc contracte în baza cărora produc anumite cantități. Per total,sunt disponibile peste 60 de produse. În plus, a fost creată o bază de date a fermierilor care conține informații despre cantitățile produse de aceștia, locația și producția care mai este disponibilă.

Cel mai important avantaj al unei astfel de cooperări este acela că fermierii obțin prețuri atractive pentru produsele lor, mai ales că printre utilizatori se numără mai multe hoteluri, restaurante, cafenele și supermarketuri.

‹ adv ›

Pentru a oferi mai multă încredere partenerilor, fermierii din Georgia își certifică producția obținută conform standardului GEOGAP, o alternativă mai simplă și adaptată local a standardului internațional GLOBALG.A.P..

La webinar au participat asociațiile de profil din țară, inclusiv Asociația Națională a Apicultorilor (ANARM), Asociația producătorilor și exportatorilor de fructe Moldova Fruct și Asociația culivatorilor de bacifere Pomușoarele Moldovei. În plus, discuției s-a alăturat și un producător de miere – Iuliana Popa.

Reprezentanții asociațiilor, dar și producătorul au oferit mai multe întrebări despre riscurile existente care ar putea afecta eficiența cooperării, dar și toate avantajele pentru producători.

‹ adv ›

Mai multe detalii aflați în următorul video. Discuția a fost realizată în limba rusă.

Acest webinar a fost produs cu suportul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›