Sectorul zootehnic pare a fi extrem de atractiv pentru fermierii certificați eco, fiind un furnizor important de îngrășăminte organice pentru sistemul de agricultură ecologică. În plus, cererea față de carne, lactate sau ouă eco este în creștere la nivel regional.
La prima vedere, acest lucru pare tentant pentru orice fermier, dar, pe de altă parte, insuficiența informațiilor, constrângerile până acum existente la nivel de legislație și necesitatea investițiilor mari, de multe ori peste capacitățile fermierilor, au dus la aceea că până la moment în Moldova nu există nicio fermă de animale sau păsări certificată eco.
Tentative au fost întreprinse mai multe pe parcursul anilor, iar interesul pentru sectoare cum ar fi de exemplu înființarea fermelor eco de păsări încă rămâne sporit.
Despre situația actuală din sectorul zootehnic, obiectivele și provocările existente s-a discutat în cadrul webinarului „Dezvoltarea sectorului zootehnic într-o agricultură durabilă, inclusiv ecologică”.
Prezentarea expertului este disponibilă pe acest link.
Realizarea investițiilor ar putea fi mai atractivă în cazul cooperării fermierilor, mai ales atunci când vorbim de necesitatea obținerii produselor finite pentru comercializare.
Acest lucru este confirmat, din nou, de experiența fermelor de peste hotare, care au format cooperative chiar dacă au suprafețe mici pe care le cultivă și un număr mic de animale la întreținere.
Mai multe detalii la acest subiect a oferit Eugen Voinițchi, medic veterinar, asistent universitar.
Pe de altă parte, trendul reducerii consumului de carne este intens promovat în ultima perioadă. În acest context, apare dilema Cum hrănim lumea? Optăm pentru agricultura în bază de plante sau animale și ce avantaje ne-ar oferi prima?
O analiză a soluțiilor propuse de experți din sector și mai multe detalii despre producerea prin utilizarea fertilizanților organici de origine vegetală a oferit în cadrul webinarului Tamara Șchiopu, Director EtnoGastronomica SRL.
Un subiect nu mai puțin important abordat în cadrul webinarului a ținut de apicultura ecologică. Nicolae Eremia, doctor habilitat în ştiinţe agricole, a prezentat broșura „Apicultura ecologică în Republica Moldova” și a oferit mai multe detalii despre producerea produselor apicole eco.
Webinarul a fost organizat de către Asociația „Educație pentru Dezvoltare” (AED) în cadrul Proiectului InfOrganic Moldova 2020-2022, implementat cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED).