joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
HomepageAgroEcoMAIA propune subvenționarea culturilor siderate și boboase

MAIA propune subvenționarea culturilor siderate și boboase

Recomandate

Despre necesitatea de a fertiliza solul cu ajutorul culturilor siderate se discută tot mai des, mai ales în contextul crizei îngrășămintelor.

Este cunoscut că prin utilizarea îngrășămintelor verzi (sideratelor) se sporește materia hrănitoare din sol, iar la încorporare și elementele ce au fost consumate de plante în timpul vegetației.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a elaborat un Proiect ce prevede includerea unor modificări în subvenționarea producătorilor agricoli, ce prevede achitarea unei părți din cheltuielile necesare la însămânțarea culturilor boboase și siderate.

Citește aici despre Sistemul No-Till: cum utilizăm corect resturile de plante.

Contactat de Agrobiznes, Vasile Șarban, secretar de stat, MAIA, a confirmat că o asemenea prevedere a fost inclusă în noul Proiect, dar încă nu a fost dezbătută, aprobată în ședința Guvernului. 

„Dacă această propunere va fi aprobată, atunci vom contribui la orientarea producătorilor agricoli spre respectarea asolamentului și cultivarea culturilor boboase. Este important ca fermierii să înțeleagă că această măsură ar ajuta la captarea azotului din atmosferă și la reducerea utilizării îngrășămintelor sintetice. În plus, am avea o producție agricolă mult mai sigură și lipsită de nitrați”.

Astfel, pentru menținerea și sporirea fertilității solului subvenționarea va constitui 50% din costul semințelor, dar nu mai mult de 1500 de lei/unitate seminceră.

Sprijinul se propune pentru fermierii care seamănă culturi siderate azoto-fixatoare, intercalate sau succesive, precum: soia, mazăre, năut, linte, lucernă, facelia, măzăriche, bob, sparcetă, trifoi, ghizdei, sulfină, lupin, seradela, raigras, muștar, hrișcă.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco