Proiectul Tehnologiile Viitorului în parteneriat cu Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) va lansa 2 programe de granturi și asistență tehnică digitală pentru sectorul agricol din țara noastră.
Despre aceasta a anunțat Diana Lazăr, Director Piețe și Parteneriate FTA în cadrul celei de-a treia ediții a Conferinței AgTech, organizată de Agrobiznes pe 12 aprilie curent.
Intervenția și susținerea Proiectului Tehnologiile Viitorului se va axa pe 2 piloni principali: Digitalizarea agriculturii și Agricultura sustenabilă.
Totodată, Proiectul Tehnologiile Viitorului urmează să elaboreze Foaia de parcurs pentru transformarea digitală în agricultură ce va conține intervențiile strategice, un catalog personalizat al tehnologiilor agricole de mare impact, precum și oportunități de adoptare a tehnologiei în sectorul agricol prin programe de finanțare și asistență pentru agricultori.
Diana Lazăr a explicat că pe parcurs au fost efectuate studii și evaluări printr-o metodologie complexă, inclusiv prin chestionare, vizite și evaluare în teren, cu scopul de a identifica, evidenția, prioritiza și recomanda un set de intervenții, măsuri, programe de finanțare și asistență în vederea implementării la scară națională în sectorul real al agriculturii a tehnologiilor noi și soluțiilor digitale.
În cadrul intervievării au fost adresate întrebări referitor la:
- Situația curentă și necesitățile, înțelegerea și gradul de pregătire a actorilor din sectoarele agriculturii pentru scalarea și implementarea tehnologiilor noi și soluțiilor digitale.
- Tendințele în utilizarea diferitelor tehnologii digitale în Moldova precum și penetrarea pieței, gradul de interes al actorilor din sectoarele agriculturii în aceste investiții.
- Posibile intervenții în lanțurile valorice agricole cu potențial ridicat, în special cele cu valoare comercială adăugată și potențial sporit de export care au o nevoie clară de inovare digitală.
Cele mai deschise sectoare pentru implementarea soluțiilor digitale, conform sondajului, s-au dovedit a fi sectorul cerealelor, struguri tehnici și vinificație, struguri de masă, fructe sămânțoase și sâmburoase, legume în câmp deschis, pomușoare și altele.
Rezultatele chestionarelor vor fi publicate ulterior, iar pentru mai mult detalii despre programele care urmează să fie lansate de Proiectul Tehnologiile Viitorului, urmăriți video-ul de mai jos.
Comentarii