Monitorizarea câmpurilor, depistarea bolilor și dăunătorilor în plantații, analiza solului sau chiar determinarea momentului optim pentru aplicarea tratamentelor – acum, toate acestea pot fi realizate mult mai eficient datorită dronelor, care au înlocuit deja, în mare parte, munca făcută tradițional de oameni. S-ar părea că posturi vacante pentru drone nu mai sunt, nu și în Noua Zeelandă, unde dispozitivele înlocuiesc câinii-păstori în ferme.
Tot mai mulți fermieri din această țară au început să utilizeze dronele pentru a monitoriza starea oilor, vitelor sau caprelor în direct. Mai mult, pentru a speria alte animale, dar și menține turma sub supraveghere, dronele emit sunete similare lătratului de câine. Inițial, dronele au fost utilizate pentru a facilita munca grea și accesul în locurile periculoase.
Corey Lambeth, un cioban angajat la o fermă de oi și vaci din apropierea orașului Nord Canterbury, afirmă că activitățile legate de deplasarea cirezii, verificarea rezervelor de apă și mâncare au devenit mai eficiente datorită dronelor.
„Pe timp de iarnă eu pot sta acasă, iar cu ajutorul dronelor determin de ce au nevoie animalele în acest moment. Îmbucurător este faptul că, câinii percep dronele în calitate de ajutoare, nu dușmani. Putem efectua și controlul stării animalelor cu ajutorul dronei, fără a deranja animalul, doar mărind imaginea”, a spus Corey Lambeth.
Prețul unei astfel de drone este de circa 3500 de euro. Păstorii însă susțin că importanța patrupezilor oricum este majoră. Aceștia fiind de mare ajutor mai ales în timpul ploilor sau vânturilor, când dronele nu pot fi lansate.
Comentarii