‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVIDEO. Farm-Prod a instalat prima linie de calibrare a cireșelor din Republica Moldova

VIDEO. Farm-Prod a instalat prima linie de calibrare a cireșelor din Republica Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Farm-Prod SRL este o companie producătoare de fructe, ce are în gestiune o suprafață de peste 130 de hectare de livadă. Fiind una dintre cele mai inovative, a reușit să fie prima din țările CSI care a implementat standardul GRASP și, totodată, prima din Moldova care a reușit să obțină certificarea Global GAP pentru trei culturi. Iar în acest an, a atins o nouă performanță la capitolul utilaje, fiind prima din țară care a instalat un echipament modern de sortare, calibrare și ambalare a cireșelor.

Ion Tulei, directorul întreprinderii Farm-Prod, a menționat pentru Agrobiznes că, echipamentul este absolut necesar pentru producătorii de cireșe, astfel, fiind accesibile noi piețe de desfacere. Prețul utilajului este unul semnificativ, de circa 2,5 milioane de lei, iar achiziționarea acestuia a fost posibilă datorită suportului Proiectului USAID/APM, care a acoperit circa 30% din cost.

„În sala de sortare a fost instalat echipamentul modern, primul din țară. Această schimbare ne permite să calibrăm cireșele după mărime, să fie alese de impurități, dar și sortate. Este o linie mecanică, destul de simplă, dar, în același timp, reușește să asigure o calitate deosebită. Are o productivitate de 2 tone pe oră, ceea ce ne permite să sortăm rapid cireșele recoltate. Procesul depinde foarte mult de calitatea fructelor pe care o avem în livadă, dacă avem cireșe de calitate, mășcate, atunci procesul de recoltare, sortare merge mult mai ușor, dar dacă avem ploi și cireșele sunt crăpate, mărunte, care nu se încadrează în standardele discutate cu cumpărătorul, atunci este o problemă mult mai mare. Am reușit să mărim eficiența muncii cu 25-30%, avem și o calitate mult mai înaltă a cireșelor, comparativ cu anii precedenți. Linia ne permite să calibrăm cireșele, dar avem și mesele de inspecție, unde stau circa 20 de oameni și selectează cireșele ce nu corespund standardelor”, a menționat Ion Tulei.

Pentru a stabili momentul optim de recoltare a cireșelor, producătorii trebuie să cunoască anumite particularități, cum ar fi: culoarea, cantitatea de substanță uscată și fermitatea pulpei, pentru fiecare soi fiind individuale. În SRL Farm-Prod, aceste aspecte au fost prezentate de către Andrei Cumpanici, specialist în Siguranţa Alimentelor şi Post Recoltă în cadrul proiectului APM.

„În cadrul întreprinderii este în toi recoltarea soiului Regina. Este important ca producătorii să înțeleagă: cireșele sunt fructele care se recoltează la etapa de maturare deplină, atunci când culoarea cireșelor atinge caracteristica soiului respectiv. Recoltarea optimă permite păstrarea fructelor până la 60 de zile. Cireșele se recoltează atunci când temperatura lor nu depășește 29°C. Un alt parametru important este cantitatea de substanțe uscate solubile, acest indicator reflectă etapa de maturare a fructelor și trebuie să fie de 14-15%. Cireșele se recoltează cu peduncul. Cerințele piețelor de export sunt diferite, deci, trebuie să ne aliniem acestora”, a explicat Andrei Cumpanici.

‹ adv ›

Producătorul a mai menționat că, până acum, comercializa cireșele în Federația Rusă, cu circa 50 de lei/kilogram, în dependență de calitate. Iar, recent, după ce a instalat echipamentul modern, a primit câteva oferte avantajoase din Germania și Cehia.

Pe lângă compania Farm-Prod, de echipamentul modern de sortare, calibrare și a ambalare a cireșelor va mai beneficia și SRL Fresh Time.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›