marți, 23 aprilie, 2024
8.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeVIDEO. Fermier: Utilizând tehnologia RAK 3+4 în livadă, am făcut cu 9 tratamente mai...

VIDEO. Fermier: Utilizând tehnologia RAK 3+4 în livadă, am făcut cu 9 tratamente mai puțin, reducând costurile cu 50%

Recomandate

Cerințele privind limitele maxim admise de reziduuri în fructe, necesitatea obținerii unor recolte mai sigure, fără a afecta fauna utilă, dar și costurile mai mari fac pomicultorii să testeze și implementeze noi tehnologii în schemele integrate de protecție a plantelor.

În acest context, specialiștii Chimplant au organizat, la nordul țării, seminarul „Combaterea viermelui mărului și a moliei pieliței fructelor prin metoda dezorientării sexuale aplicând tehnologia RAK 3+4”, pentru a prezenta rezultatele utilizării metodei RAK 3+4 în cadrul Alex Nord Trans SRL.

„Metoda de dezorientare sexuală prevede instalarea difuzoarelor ce emană feromon specific fiecărui dăunător, dezorientându-l și nepermițându-i să se înmulțească. RAK 3+4 se instalează până la primul zbor, în baza rezultatelor capcanelor de monitorizare, de obicei perioada coincide cu fenofaza mijloc de înflorit – sfârșitul înfloritului. După instalare, trebuie monitorizată strict activitatea dăunătorilor pentru a determina, spre exemplu, după ploile puternice, dacă nu e necesar un tratament”, menționează agronomul șef al SRL Chimplant Consulting, Ghenadie Buciuceanu.

În cadrul Alex Nord Trans nu a fost necesar niciun tratament pentru combaterea viermelui mărului și moliei pieliței fructelor.

„Am realizat doar un tratament pentru controlul acarienilor și un tratament pentru controlul păduchelui verde. Pe lângă reducerea numărului tratamentelor, avem reziduuri mult mai mici de pesticide în fructe, astfel vom obține fructe ce corespund cerințele piețelor țintă de desfacere. Trebuie să menționăm că RAK 3+4 nu exclude tratamentele cu insecticide contra acestor dăunători, respectiv, în unii ani, acestea ar putea fi necesare, însă într-un număr mult mai redus. Astfel, prima regulă pentru obținerea succesului este monitorizarea permanentă a zborului dăunătorilor”.

Ghenadie Buciuceanu a mai specificat că pentru o eficiență maximă, în cazul livezilor amplasate în apropierea plantațiilor unde se utilizează tehnologia RAK 3+4, se recomandă instalarea difuzoarelor pe o distanță de 30 de metri și în acestea, pentru formarea unei zone de protecție.

Pe lângă tehnologia RAK 3+4, în schema de protecția a livezii au fost incluse, practic, toate produsele BASF dedicate culturii mărului, acestea dovedindu-și eficiența pe parcursul anilor.

„Tradițional, suntem pionierii care prezintă în Moldova unele dintre cele mai eficiente și noi produse de protecție integrată a culturilor pomicole. RAK 3+4 se folosește pe larg în țările UE și credem că, în scurt timp, tehnologia va deveni populară și în Moldova. Dorim ca toți fermierii să testeze produsele noastre astfel încât să obțină produse de calitate și să acceseze cu succes piețele externe”, a menționat Ivan Scutaru, reprezentantul companiei BASF în Moldova.

Alexandr Ciurupita, administratorul Alex Nord Trans SRL, a menționat că este primul an în care testează metoda, însă până la moment deja au putut fi evitate nouă tratamente comparativ cu parcelele unde se utilizează metoda clasică de protecție.

„Comparativ cu sectorul unde a fost utilizată metoda clasică de control – prin aplicarea insecticidelor, avem o diferență de nouă prelucrări cu insecticide. Am economisit peste 50% din costurile pentru tratamente, respectiv, suntem foarte mulțumiți de aceste rezultate. Ne bucurăm mult că specialiștii Chimplant ne sunt alături astfel încât să realizăm intervențiile necesare corect și în timp util”, a relatat Alexandr Ciurupita.

Fermierii prezenți la eveniment au putut beneficia de consultanța specialiștilor Chimplant și afla mai multe despre noile produse BASF incluse recent în portofoliu.

Pentru mai multe detalii despre produs, apelați la 078 069 888.

Video Agrobiznes
Video Agrobizneshttps://agrobiznes.md/productie-video
Producție video realizată de echipa Agrobiznes (P)

Citește și ›

Advertoriale