Situația dramatică în agricultură și lipsa acțiunilor de sprijin din partea statului îi determină pe fermieri să reia protestele. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă organizată de asociațiile FNF, Uniagroprotect, Agroinform și Moldova-Fruct.
„Anul 2015 este unul extrem de dificil pentru agricultura din Republica Moldova. Nu știu dacă am mai avut așa ani. Din cauza deprecierii vertiginoase a valutei naționale în primăvara acestui an, s-au scumpit cu 30-40% toate resursele necesare producerii agricole, fertilizanți, piese de schimb, material semincer, motorina, produse de uz sanitar. În urma majorării ratei de refinanțare și normei de rezervă pentru băncile comerciale, au crescut substanțial dobânzile la credite și s-au redus numărul de împrumuturi pentru producătorii agricoli”, a declarat Alexandru Slusari, președintele Uniagroprotect.
Mai mult, agricultorii au fost afectați în acest an de secetă, care a provocat daune uriașe culturilor de primăvară și plantațiilor pomicole. Din această cauză recolta la aceste culturi agricole va fi mai mică cu 60% comparativ cu anul trecut.
Deși atât ministrul agriculturii, cât și premierul au promis că până la 1 septembrie vor fi achitate toate restanțele și subvențiile pentru anul 2014, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai sunt agenți economici care încă nu și-au primit banii.
În urma ședinței, s-a decis ca protestele în masă să fie reluate. Asociațiile îndeamnă toți fermierii să iasă pe 6 septembrie în Piața Marii Adunări Naționale din capitală pentru a protesta împotriva politicii agrare de stat.
Alexandru Slusari spune că nu se vor opri aici, vor vedea ce se va întâmpla în urma protestului din 6 septembrie și vor continua să protesteze până la Ziua Agricultorului, care este sărbătorită în ultima duminică din luna noiembrie.
Comentarii