‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 12 mai, 2024
16.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVIDEO. FOTO. A fost acreditat primul laborator de testare a biocombustibililor solizi

VIDEO. FOTO. A fost acreditat primul laborator de testare a biocombustibililor solizi

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Laboratorul de biocombustibili solizi din cadrul Universităţii Agrare este în prezent singurul laborator din R. Moldova acreditat să testeze parametrii fizici şi chimici ai biocombustibililor. Laboratorul a beneficiat de echipament modern în valoare de circa 100.000 EURO din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă. Datorită noului echipament, producătorii vor putea să demonstreze calitatea biocombustibilului plasat pe piață, iar consumatorii – să fie siguri de produsul achiziţionat.

Certificarea calităţii biocombustibililor va fi obligatorie începând cu 25 martie 2017, potrivit Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. Cerinţele de calitate a biocombustibililor produşi în R. Moldova se conţin în Regulamentul cu privire la biocombustibilul solid, aprobat de Guvern (Hotărârea nr. 1070) pe 27 decembrie 2013.

„Salutăm acreditarea acestui laborator ce permite producătorilor de biocombustibil să îşi plaseze pe piaţă marfa certificată şi, respectiv, să stabilească un preţ în funcţie de calitatea produsului. Laboratorul va fi un instrument de stimulare a antreprenorilor să producă brichete/pelete de calitate mai superioară. În plus, şi oamenii vor fi mai siguri în alegerea lor”, spune Ludmila Abramciuc, managera unei companii producătoare de brichete din or. Bălţi.

Fiecare lot de biocombustibil plasat pe piaţă trebuie să conţină informaţii privind ţara de origine, data fabricării, termenul de valabilitate, dimensiunea, puterea calorifică, conținutul de cenușă, umiditate, aditivii și conținutul de azot, clor și sulf, proprietățile fizice și mecanice cum sunt durabilitatea mecanică, densitatea în vrac, parametrii geometrici conținutul de fracții fine. Toți acești parametri, indicaţi pe etichetă, trebuie să fie confirmaţi de către vânzător/producător prin raportul de încercări emis de un laborator de încercări acreditat în Republica Moldova. Autoritatea de supraveghere a calităţii biocombustibililor plasaţi pe piaţă şi a respectării  Regulamentului cu privire la biocombustibilul solid este Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor.

„Laboratorul de biocombustibili solizi realizează testarea biocombustibililor solizi prin stabilirea tuturor indicilor calitativi prevăzuți de standardele ISO și normele ENPlus. În baza testărilor de laborator noi putem cu certitudine să vorbim despre calitatea biocombustibilului respectiv, atribuindu-i nivelul de calitate pe care-l merită, dar și gradul de nocivitate pe care/l poate avea asupra mediului, inclusiv și asupra dezvoltării agriculturii durabile”, detaliază Grigore Marian, profesor universitar, şef al Laboratorului de biocombustibili solizi din cadrul Universităţii Agrare.

Numărul beneficiarilor care folosesc biocombustibili în calitate de agent termic este în continuă ascendență.  În prezent, peste 190 de grădiniţe, şcoli şi centre comunitare din ţară au instalate centrale termice pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.  De asemenea,  1000 de familii își încălzesc casele cu energie verde datorită Programului de subvenţionare demarat de Proiectul Energie şi Biomasă. Ca răspuns la cererea crescândă, se dezvoltă şi piaţa locală de producere a biocombustibilului. Monitorizările realizate de Proiectul Energie şi Biomasă arată că, la începutul anului 2016,  erau active circa 70 de companii producătoare de brichete şi pelete.

În anul 2015, 13% din energia consumată în Republica Moldova provenea din surse regenerabile, iar 92% din energia regenerabilă – din biocombustibil solid. Către anul 2020, Republica Moldova și-a propus ca 17% din consumul total de energie să fie din surse regenerabile.

Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

‹ adv ›

Datele de contact ale Laboratorului biocombustibililor solizi: Universitatea Agrară, Facultatea Inginerie Agrară şi Transport Auto, str. Mircești 56, mun. Chișinău, MD-2049. Tel. 022 43 23 46, 067591778.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›