‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVIDEO. În Olanda a început construcția primei ferme plutitoare autoportante de creștere a vacilor...

VIDEO. În Olanda a început construcția primei ferme plutitoare autoportante de creștere a vacilor de lapte

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Construcția primei ferme plutitoare din lume se află în plină desfășurare la Rotterdam. Este vorba despre o fermă plutitoare autoportantă de creștere a vacilor de lapte care poate găzdui 40 de bovine de lapte. Ferma va livra zilnic lapte și produse lactate proaspete, respectând standardele cele mai ridicate privind bunăstarea animalelor și economia circulară. Pentru a obține aceste rezultate se folosesc ultimele tehnologii de robotizare, sisteme de iluminare cu LED și acoperiș verde tip grădină, scrie gazetadeagricultura.info.

Inițiatorii acestui proiect urmăresc să aducă oamenii de la oraș mai aproape de valoarea naturală a agriculturii, horticulturii și creșterii animalelor, promovând în același timp o dietă sănătoasă. Secțiunile laterale ale fermei plutitoare sunt transparente, astfel încât funcționarea acesteia să poată fi văzută și din exterior pentru a stimula educația despre alimentele sănătoase.

Ferma folosește, de asemenea, un sistem de producție bazat pe economia circulară, cu cicluri de nutrienți, energie și apă cât mai închise posibil pentru a reduce deșeurile.

‹ adv ›

Ferma va găzdui 40 de vaci de lapte pe structura plutitoare, măsurând 40 de metri cu 32 de metri. Vacile vor putea folosi o „grădină” în partea de sus a structurii, cu o podea moale care va avea simțul unui mediu natural de viață. Vor fi arbori și arbuști disponibili pentru a oferi zone de umbră, iar acoperișul grădinii poate fi deschis în întregime.

Dejecțiile de la vaci sunt colectate automat, pentru a limita emisiile de amoniac și CO2 și se va folosi un biodigester pentru transformarea gunoiului de grajd în biogaz și îngrășăminte, care vor fi folosite la fertilizarea ierbii folosite în hrănirea vacii și vor putea fi distribuite pentru a fi utilizate ca îngrășământ pentru fermele urbane. De asemenea, apa de ploaie va fi colectată, filtrată și folosită pentru adăparea vacilor.

‹ adv ›

Vacile vor avea acces la o pașune adiacentă, traversând o punte între fermă și doc. Văcuțele vor fi mulse cu o mașină de muls robotizată și vor avea acces la iarbă suplimentară cultivată pe ferma sub iluminare cu LED. Proiectul este realizat modular, astfel se vor putea extinde facilitățile fermei pentru a putea găzdui 200 de vaci care vor produce, în total, 5000 de litri de lapte zilnic.

FOTO: gazetadeagricultura.info

Iarba păscută de bovine este cultivată sub lumina LED folosind semințe germinate pe paturi speciale în cicluri scurte. Această producție poate continua pe tot parcursul anului, permițând vitelor să mănânce hrana proaspată în fiecare zi. Dieta lor poate fi suplimentată cu fluxuri reziduale din industria alimentară urbană și, dacă este necesar, cu fân și paie din mediul rural din apropiere.

Podeaua zonei de pășunat este o componentă esențiala a designului și a fost făcută pentru a fi la fel de confortabilă ca o pajiște. Animalele pot găsi umbra sub copacii și vița de vie plantate în această zonă, iar acoperișul grădinii poate fi deschis. În această fermă, vacuțele decid când doresc sa fie mulse de robotul de muls. Astfel, se creează un sistem de alegere liberă, în care vaca determină dacă dorește să fie în interior sau în exterior, dorește să mănânce, dorește să fie mulsă sau dorește să se odihnească sub copaci.

‹ adv ›

În plus, aici vor fi testate cele mai recente tehnologii pentru a reduce și mai mult impactul asupra mediului. Oportunitățile dezvoltate aici vor fi în beneficiul întregului sector al producției de lapte din Olanda, cât și în domeniul bunăstării animalelor, al procesării gunoiului de grajd și al economiei circulare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›