FOTO: ifad.md
- pub -

La data de 19 aprilie curent, în satul Vorniceni, raionul Strășeni, a avut loc inaugurarea unui segment de drum vibrocilindrat, cu o lungime de 1,05 km. La eveniment au participat reprezentanți APL, agenți economici din localitate și reprezentanții Unității Consolidate pentru Implementare Programelor IFAD. Acest proiect a fost finanțat prin intermediul unui grant oferit de Programul Rural de Rezistență Economico-Climatică Incluzivă (IFAD VI) și contribuției Grupului-client, format din agenții economici din localitate.

Primarul localității, Vasile Tofan, a mulțumit tuturor celor implicați în proces și a menționat că acesta nu va fi ultimul drum construit în localitate.

„Ne bucurăm de finalizarea lucrărilor de construcție a unei porțiuni de drum vibrocilindrat care asigură accesul spre sectorul agricol din localitatea noastră. A fost un proiect în valoare de peste 4 mln. lei. Suntem recunoscători și aducem mulțumiri celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect, Fondul Internațional de Dezvoltare a Agriculturii, care a asigurat 85% din finanțare, agenților economici din agricultură din localitate care au asigurat contribuția de 15%, Primăria care a contribuit cu suma de 120 000 lei pentru elaborarea documentației de proiectare tehnică și asigurarea supravegherii lucrărilor. Sperăm că acesta nu este ultimul drum pe care îl vom construi în localitate”, a menționat primarul.

- pub -

Conform proiectului, segmentul de drum selectat pentru a fi reabilitat reprezentă traseul de acces de la șoseaua centrală la zonele de producere, procesare, astfel au fost atinse obiectivele primare ale proiectului, de a îmbunătăți profilul economic și de modernizare a satului. În aceeași zonă este amplasată și școala, prin urmare a fost îmbunătățit accesul și siguranța elevilor și cadrelor didactice în perimetrul unității școlare, un aspect deloc de neglijat pentru o comunitate. Proiectul realizat va avea un impact pozitiv pentru locuitorii satului Vorniceni și va crea noi posibilități de dezvoltare pentru antreprenorii locali.

Prioritățile administrației publice sunt de a atrage proiecte de finanțare, pentru a investi în drumuri, sisteme de canalizare, apă curentă, proces în care este nevoie de implicarea întregii comune pentru elaborarea perspectivelor de dezvoltare a satului. Satul Vorniceni și-a stabilit prioritățile și cu pași siguri se îndreaptă spre realizarea lor, fiind un exemplu demn de urmat pentru celelalte sate din Republica Moldova.

Menționăm că, IFAD a anunțat concurs pentru finanțarea proiectelor de infrastructură pentru anul 2019, cei interesați pot accesa următorul link pentru informații despre modul de aplicare, tipuri de infrastructură eligibile pentru finanțare în zona rurala.

Video: infostraseni.com

- pub -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here