‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVIDEO. Locuitori din Teleșeuca cer implicarea autorităților: „O să ne otrăvim cu toții de...

VIDEO. Locuitori din Teleșeuca cer implicarea autorităților: „O să ne otrăvim cu toții de la pesticidele din livadă”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Deja de aproape 3 ani de zile, câțiva locuitori din satul Teleșeuca, Dondușeni susțin că nu mai pot lucra în curte sau grădină, fiind în pericol de a se intoxica cu diverse pesticide. Motivul acestor probleme ar fi livada pe care a plantat-o unul dintre săteni, la doar 100 de metri de casele acestora.

Au bătut la ușa instanței de judecata din Dondușeni, dar, spun ei, fără rezultat, de peste un an zile așteaptă o decizie a acesteia.

„Atunci când a plantat livada, l-am preîntâmpinat că este interzis la așa distanță. Ne-a promis că o scoate în anul următor și ne-a rugat să așteptăm să nu piardă puieții. Distanța de la casa mea este de 120 de metri, mai încolo, la vecini, de doar 80. Soțiile, uneori lucrând în grădină după ce au fost făcute stropirile, se simt rău, anul trecut chiar a pierdut conștiința o femeie din mahala și nu mai vorbim de copii. Acum, deja de 3 ani inspirăm acest aer, iar de fiecare dată când plouă apa se scurge în grădinile noastre. Ne-am adresat la ANSA, Inspectoratul Ecologic de Stat, însă acea amendă aplicată de câteva sute de lei, nu ne oferă nouă sănătate. Ni s-a spus că nu vom rezolva nimic. Nu mai bem deja apă din fântânile noastre, oare ce urmează?”, ne-a spus Vladimir, locuitor al satului Teleșeuca.

„Soția, lucrând în grădină, și-a pierdut conștiința. Era a doua zi după ce a fost stropită livada. Avem aici zmeură și legume, deci, deseori suntem nevoiți să lucrăm. Nu mai bem apă din fântână, ne este frică, deoarece atunci când plouă totul se scurge în grădinile noastre. În acest an, a aplicat de două ori glifosat și o dată am văzut cum a stropit cu Coragen, pe restul nici nu am stat să le văd. E aproape și vedem tot ce se întâmplă. La fiecare 4-5 zile sunt efectuate stropiri cu diferite produse, care ne-a promis la început că o să fie bio. Când ne-am adresat la instanță, ne-a fost propus să ne împăcăm, dar cum putem s-o facem dacă nu este soluționată problema”, a adăugat Anatol din satul Teleșeuca.

‹ adv ›

Solicitat de Agrobiznes, Sergiu Rusu, proprietarul livezii de măr, a menționat că a plantat livada conform proiectului și nu vede vreo problemă.

„Este terenul meu și am proiect pentru această livadă. Eu administrez microelemente la pomi, nu stropesc cu pesticide. Judecătorul ne-a propus să ne împăcăm, iar ei nu vor. Cred că fac totul corect și este un conflict de interes. Totul este conform legii”, a spus Sergiu Rusu.

Potrivit lui Vasile Șarban, șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul MADRM, la moment, în Republica Moldova, nu există un cadru legislativ care să stipuleze distanța de plantare admisă, însă acesta este în curs de aprobare.

„Proiectul de hotărâre ce ar permite soluționarea acestei probleme a fost elaborat, iar acum se află în stadiul de consultări publice. În acest Proiect este indicată distanța recomandată de plantare a livezilor de la localități de 200-300 de metri. Recomand acestor locuitori să se adreseze către MADRM cu o solicitare pentru a primi suportul informațional necesar, cu care ulterior vor putea acționa”, a explicat Vasile Șarban.

Agrobiznes va reveni cu detalii la acest caz.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›