Sistemul de agricultură ecologică se bazează pe o activitate biologică foarte activă a solului care este strict determinată de lucrările conservative ale solului, care trebuie făcute doar la necesitate si care urmăresc un scop bine determinat.
Într-un asolament diversificat în care 20 % de suprafață este ocupată de culturi proteice fixatoare de azot și cu efectuarea lucrărilor de sol fără răsturnarea brazdei la adâncimi nu mai mari de 10-12 cm, profilul de sol va fi dominat de procese biologice foarte active, în care gradul de afânare sau raportul volumetric dintre aer, apă și sol va avea parametrii optimi pentru dezvoltarea sistemului radicular pentru toate culturile, inclusiv cereale.
Pentru o mai bună acumulare și păstrare a apei în sol, pentru culturile de cereale solul trebuie afânat la adâncimea nu mai mare de 10-12 cm, preferabil cu cultivatorul dezmiriștitor care permite o amestecare parțială cu sol a resturilor vegetale de la cultura premergătoare, extirparea buruienilor și nivelarea cât mai bună a terenului.
În următorul video veți găsi informații despre lucrările solului la culturile cerealiere în agricultura ecologică.
Acest material a fost realizat în cadrul proiectului ”InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de AED, cu suportul financiar al Fundației LED. AED mulțumește EcoVisio, pentru produsul elaborat!