‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVIDEO. Rezultatul negocierilor dintre Chicu și producători: ce decizii s-au luat la Guvern

VIDEO. Rezultatul negocierilor dintre Chicu și producători: ce decizii s-au luat la Guvern

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În cursul unui briefing, luni, după ședința comună a reprezentanților guvernului și producătorilor agricoli, premierul Ion Chicu a declarat că a fost luată decizia de pregătire a unui pachet de măsuri pentru susținerea agenților economici din sectorul agricol. Unele dintre propuneri îndeplinesc cerințele fermierilor, care de săptămâna trecută organizează proteste în toată țara.

Potrivit lui Chicu, citat de InfoMarket, în urma consultărilor cu Ministerul Finanțelor, s-a decis inițierea unui mecanism de restituire a TVA către fermieri: suma impozitului acumulat pe conturile debitoare va fi restituită fermierilor din conturile de trezorerie. Acest lucru va permite fermierilor să utilizeze aceste sume ale TVA pentru plata impozitelor și salariilor, fără a mobiliza alte resurse. TVA va fi rambursat prin depunerea unei declarații. Aceste fonduri pot fi folosite și pentru a permite agenților economici să efectueze plăți pentru impozitul funciar (data scadenței – 30 septembrie), este vorba despre 120 de milioane de lei. Potrivit premierului, aceasta este una dintre cerințele fermierilor.

În plus, a fost susținută propunerea de introducere a unui moratoriu privind controlul de stat până la sfârșitul anului 2020, respectiv audituri fiscale pentru companiile din sectorul agricol.

De asemenea, guvernul va propune parlamentului să extindă mecanismul de subvenționare a dobânzilor la împrumuturi pentru fermieri și să îl aplice nu numai la împrumuturi noi, ci și la creditele existente și complexe.

O altă propunere care a primit sprijin a fost simplificarea mecanismului de acordare a compensațiilor pentru fermieri. Potrivit lui Chicu, din regulament vor fi excluse unele documente pe care fermierii trebuie să îl prezinte pentru a primi compensații pentru pierderile cauzate de secetă și grindină. Guvernul intenționează să adopte modificările date în următoarea ședință, iar 2800 de agenți economici din această săptămână vor putea folosi condiții simplificate pentru a primi compensații.

În plus, timp de 12 luni, datoriile fermierilor pentru echipamentele agricole primite prin Mecagro (200 de milioane de lei) vor fi reeșalonate, a fost susținută și inițiativa CCI de a elibera certificate de forță majoră către fermieri. În plus, a fost discutată posibilitatea ca de la 1 octombrie să fie redusă cota TVA la 12% pentru furnizarea de îngrășăminte și alte bunuri pentru fermieri.

‹ adv ›

Potrivit lui Ion Chicu, s-a menționat și despre reeșalonarea creditelor acordate fermierilor de către instituțiile bancare și nebancare.

„Ne vom adresa către instituțiile financiare pentru a reeșalona creditele / împrumuturile de la agenții economici din sectorul agricol și sperăm că vor merge în întâmpinare. Dar am discutat, de asemenea, opțiunea de institui obligația pentru instituțiile financiare să reeșaloneze plățile pentru credite”, a spus premierul.

Potrivit lui, săptămâna aceasta guvernul va elabora modificări ale legislației cu privire la propunerile de mai sus și va organiza consultări cu FMI, după care documentul va fi înaintat spre examinare parlamentului.

El a precizat, de asemenea, că guvernul nu va putea susține unele dintre propunerile fermierilor. De exemplu, este vorba despre majorarea valorii compensațiilor pentru fermierii care au suferit pierderi pentru culturile de cereale din prima grupă până la 3 mii de lei / ha. Chicu a menționat că guvernul nu poate aloca mai mulți bani pentru a plăti compensații și i-a îndemnat pe fermieri să trateze situația cu înțelegere. 

‹ adv ›

Începutul briefingului – min. 46

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›