Într-o conferință de presă, șeful statului Igor Dodon a oferit detalii despre categoriile de produse agricole care urmează a fi scutite de taxele vamale la importul în Rusia și perioada în care acestea urmează a fi eliminate.
„Anume aceste produse reprezintă volumul cel mai important al exporturilor produselor moldovenești în Federația Rusă. Pentru aceste produse am avut o roadă foarte mare în acest an și anume la aceste produse la această etapă întâmpinăm probleme cu piața de desfacere”, a spus Igor Dodon.
Taxele vamale la importul produselor moldovenești fac în acest fel produsele noastre mai puțin competitive pe piața rusă, spune Igor Dodon.
„La mere avem o taxă de 6 euro cenți la kg. Cheltuielile suplimentare la fiecare kilogram de măr exportat de producătorii noștri în Federația Rusă sunt de 1-2 lei. La fel sunt taxe la legume, conserve de 12%. Vinificatorii noștri plătesc o taxă de 12,5% la exportul vinurilor nostre pe piața rusă. Pentru aceste produse, cele mai solicitate pe piața rusă, la rugămintea mea, președintele FR, Vladimir Putin a acceptat ca pentru aceste 5 categorii de produse să fie anulate taxele vamale la import”, a adăugat șeful statului.
De ce taxele vamale vor fi anulate doar pentru o perioadă de jumătate de an?
„Astfel de decizii și negocieri trebuie să fie purtate de către Guvern. Cu regret, Guvernul RM în ultimii 1,6 ani nu discută cu partenerii din Federația Rusă. Pentru a lua o decizie sistemică pentru o perioadă nu limitată de 6 luni, dar mai mare, trebuie să aibă loc negocieri la nivel de Guvern. Noi sperăm foarte mult că, la expirarea acestor șase luni, în RM va fi alt Guvern care va duce negocieri cu FR și va lua decizii”, a spus Igor Dodon.
În timpul apropiat la Chișinău vor veni reprezentanții Rosselhoznadzor și Rosspotrebnadzor pentru a lărgi lista companiilor care pot exporta pe piața rusă.
„Este vorba de peste 200 de companii care la moment exportă produsele lor în Federația Rusă. De exemplu, în vinificație sunt 12 companii din UTA Găgăuzia, dar din restul teritoriului RM sunt doar 5-6. În industria conservelor sunt doar 3 fabrici, dar sunt și altele, care la moment nu pot să-și exporte produsele pe piața rusă. De aceea am convenit cu partenerii din Federația Rusă ca în timpul apropiat să aibă loc o vizită a experților în Republica Moldova pentru a debloca exportul de produse și pentru alți producători”, a mai spus șeful statului.
Agrobiznes amintește că, începând cu 1 ianuarie 2019, Federația Rusă va exclude taxele vamale la importul următoarelor produse moldovenești: legume, fructe (mere, cireșe, prune, nectarine etc.), conserve de fructe și legume și produse vitivinicole.
Comentarii