Fermele zootehnice, pe lângă faptul că asigură populația cu produse lactate și carne de calitate, devin o problemă tot mai accentuată pentru mediu, din cauza reziduurilor metabolice. Și dacă problema nu este tratată la nivelul cuvenit în Moldova, țările dezvoltate pun accent pe gestionarea rațională a gunoiului de grajd și dejecțiilor pentru a reduce impactul acestora asupra mediului.
În Olanda, una dintre cele mai dezvoltate țări în zootehnie, care este al doilea exportator agricol din lume după Statele Unite, un inventator a găsit soluția. Henk Hanskamp este cel care a inventat un echipament special ce ar reduce la jumătate cantitatea de amoniac emisă din urina vacilor. Acesta ar trebui să pună capăt poluării cu amoniac.
Dispozitivul colectează de la 15 până la 20 de litri de urină pe care o vacă le produce timp o zi. Acesta este instalat în spatele animalelor, iar un dispozitiv specializat stimulează un nerv din apropierea ugerelor pentru ca bovina să urineze. Deja a fost testat pe 58 de vaci, dintre care 7 folosesc toaletele fără stimulare.
„O vacă nu va fi niciodată complet curată, dar o puteți învăța să meargă la toaletă. Vacile pe care a fost testat dispozitivul s-au obișnuit deja cu asta. La fel, datorită acestuia la fermă este mult mai curat, iar terenul mai puțin umed este mai bun pentru sănătatea copitelor”, a spus Henk Hanskamp.
Olanda aplică deja norme mai stricte privind emisiile de amoniac, care pot provoca poluarea atmosferică și iritații la ochi. Amoniacul, de asemenea, duce la dezvoltarea inflorescențelor algale în apă, care elimină toxine și sunt dăunătoare pentru oameni, animale și mediu.
Potrivit dezvoltatorului, produsul ar putea fi accesibil pe piață începând cu anul 2020. Iar până în prezent au fost colectați și depozitați mii de litri de urină ce va fi folosită ca îngrășământ pentru fermele urbane.
Comentarii