‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVIDEO. Utilizarea feromonilor în combaterea moliilor la măr - sfaturi

VIDEO. Utilizarea feromonilor în combaterea moliilor la măr – sfaturi

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cultura mărului pe parcursul vegetației poate fi afectată de diverși dăunători, în ultimii ani, în special, simțindu-se tot mai mult impactul dăunătorilor sugători (cum ar fi tripși, ploșniță), a crescut considerabil nivelul de dăunare și al păduchelui lânos.

Totodată, pentru dăunători cum ar fi viermele mărului a crescut numărul generațiilor – în ultimii ani fiind depistată și a treia generație, iar molia cojii și peliței fructelor și molia orientală la fel și-au intensificat atacul.

Alexandra Braghiș, specialist în protecția plantelor, menționează că, potrivit datelor capcanelor de monitorizare, viermele mărului apare în decada a treia a lunii aprilie (generația de iarnă), la molia cojii și pieliței fructelor iernează larva de vârsta a treia, iar zborul primei generații are loc la începutul lunii iunie, iar la molia orientală zborul fluturelui coincide cu cea a viermelui mărului.

Pentru fiecare dintre acești dăunători trebuie aplicate strategii diferite de combatere, iar utilizarea insecticidelor pentru menținerea sub control poate genera cantități importante de reziduuri, ceea ce afectează calitatea fructelor și cantitatea finală de reziduuri – extrem de importantă în contextul exporturilor de mere.

Astfel, oportună ar fi utilizarea feromonilor, despre care mai multe detalii oferă în videoul realizat de Moldova Fruct cu suportul USAID Moldova.

În livada monitorizată („Darurile Basarabiei”) au fost utilizați difuzori feromonali RAC 3+4 cu ajutorul cărora se combat dăunătorii viermele mărului, molia pieliței fructelor, moliei coacăzului și molia porumbarului, reducând la minim tratamentele cu insecticide, pe o durată de peste 10 ani, iar rezultatele sunt promițătoare.

‹ adv ›

Feromonii sunt substanțe chimice (analogi hormonilor) care, emise în doză infimă de o insectă în mediul exterior, determină indivizilor din aceeași specie un comportament specific.

Metoda dezorientării sexuale folosite în combaterea dăunătorilor constă în crearea unui nor uniform de feromon cu ajutorul dispersoarelor.

„Masculii urmează piste false care sunt mai concentrate decât dozele emise de femele, pierzând orientarea în spațiu, sunt incapabili să găsească și șă fecundeze femela. Nu are loc împerecherea, femela nu depune ouăle sau depune ouă sterile, iar fructele nu sunt infestate cu dăunători”, menționează Ștefan Marandici, specialist în pomicultură.

RAC 3 combate viermele mărului, iar RAC 4 combate moliile, în special molia pieliței sau molia cojii fructelor.

‹ adv ›

Dispersorul utilizat este un produs făcut din plastic, din diferite componente, ce permite ca acel produs sau lichid ce conține feromon să fie eliberat constant și pe o durată destul de lungă. Acesta se atârnă ușor de pom.

Dispersoarele cu feromoni se utilizează pe suprafețe mai mari de un hectar, se instalează cu 7 zile înainte de începutul zborului insectei, se utilizează circa 700 de dispersoare per hectar, amplasate în zone umbrite ale coroanei.

V-ar putea plăcea și video-ul Protecția integrată la cultura caisului.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›