‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVIDEO. UTM a prezentat 5 vinuri didactice produse de către studenți și profesori

VIDEO. UTM a prezentat 5 vinuri didactice produse de către studenți și profesori

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir roze, Malbec, Saperavi sunt cele 5 tipuri de vinuri prezentate spre degustare publicului larg și elaborate la catedra de Enologie a Universității Tehnice din Moldova. Vinurile au fost produse de către studenții și profesorii UTM, în cadrul orelor de studiu, la catedra de specialitate. Aceasta a fost modernizată în cadrul Programului de Restructurare a sectorului vitivinicol ”Filiera Vinului”. Guvernul Republicii Moldova a investit 1 milion 300 de mii de euro pentru dotarea catedrei ce beneficiază de echipamente de ultimă generaţie ce permite să crească calitatea instruirii viitorilor vinificatori. A fost creată, conform unor standarde europene şi o secţie de micro vinificaţie.

Valoarea totală a investiţiilor ce au presupus şi reparaţia capitală a laboratoarelor, sălilor de clasă şi dotarea acestora cu mobilier se cifrează la circa 2 milioane 700 mii euro. Este în proces de reabilitare și o sală pentru degustarea profesionistă a vinurilor.

Grație experienței corpului profesoral, a pasiunii studenților și a investițiilor făcute, la catedra de Enologie s-a reușit plăsmuirea unor vinuri ce pot face concurență celor europene. Chardonnay-ul de culoarea paiului, cu o aromă bine exprimată și fină, cu nuanțe de fructe tropicale: banane, ananas, gust de boabe proaspete, împlinește armonios buchetul unui vin nobil cu nuanțe de dropsuri. Pinot Noir Roze de un limpede scânteietor, desfată cu nuanțe gustative de mure negre, zmeură și căpșuni. Are un post gust îndelungat și curat. Malbec – ul și Saperavi, de origine Georgiană sunt un preludiu pentru vinurile din soiuri autohtone ce sunt produse în această toamnă.

‹ adv ›

În cadrul programului Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, „Filiera Vinului” sunt făcute investiții considerabile, în vederea creșterii calității educației pentru specialitatea viticultor – vinificator, la școlile profesionale din Nisporeni și Leova. Anterior, acestea au beneficiat de suport din partea mai multor donatori, ”Filiera Vinului” venind cu dotarea laboratoarelor de studiu, procurarea tehnicii agricole, înființarea unor plantații viticole didactice și modernizarea secțiilor de micro – vinificație.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›