AgriCOOL: Orice companie, indiferent de domeniu de activitate, trebuie să pornească corect, cu acte în regulă, pentru că doar astfel poți beneficia de suport financiar, subvenții, consultanță.
Sau, o afacere de succes are la bază o planificare corectă. De această părere au fost invitații webinarului AgriCOOL, tineri care cred că apicultura din țara noastră poate să arate altfel și nu doar cred, dar și se implică în dezvoltarea sectorului.
Apicultorii prezenți au constatat că, chiar dacă în ultimii ani s-a investit foarte mult în acest domeniu și tot mai mulți au înțeles că apicultura nu mai este un hobby ci o afacere ce poate să ofere venituri sigure, potențialul sectorului nu a fost valorificat pe deplin.
‹ adv ›
Liza Mamaliga, participantă AgriCOOL:
Liza Mamaliga, tânăra apicultoare care a decis să continue ocupația părinților și bunicilor.
Cu toate acestea, Liza Mamaliga recunoaște că a avut nevoie de mult curaj și putere ca să depășească provocările cu care s-a confruntat pe parcurs.
Iuliana Popa, participantă:
Iuliana Popa, a menționat că a pornit afacerea pragmatic și a avut ca scop reîntoarcerea în Republica Moldova a întregii familii.
Totodată, apăreau noi oportunități de finanțare și instruire pentru tineri. Nu am avut istoria frumoasă cum că cineva din familie s-a ocupat cu apicultura. Noi am făcut o selectare destul de strategică, atunci când a trebuit să alegem domeniul în care să înființăm o afacere.
La moment, ca și entitate juridică, Iuliana deține 250 de stupi alături de un alt tânăr din nordul republicii care are și el 250 de stupi.
Sergiu Țurcan, participant AgriCOOL:
Sergiu Țurcan, a povestit că a avut mai multe propuneri de a pleca peste hotare, dar a decis să muncească acasă și să investească, puțin câte puțin, în stupina proprie.
Valeriu Ceancansciuc, apicultor participant:
Și Valeriu Ceancansciuc a spus că albinile și apicultura au fost inițial ca un hobby, la fel ca și pentru mulți alții.
Ce alte propuneri și așteptări au tinerii apicultori aflați în video de mai jos.
Participanții webinarului au menționat că în următorii ani tot mai mulți tineri se vor implica și vor dezvolta afaceri apicole, dar pentru a avea succes ei trebuie să se învețe să facă o planificare corectă a afacerii.
Totodată, apicultorii speră că, se va reuși fondarea unei asociații apicole sau a grupurilor de producători, care vor putea aduna cantități mai mari și uniforme de miere pentru export, iar alături de struguri, vin, busuioc, simbolurile care ne reprezintă ca țară, să apară și un fagure de miere.
Acest webinar a fost realizat cu suportul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.
Comentarii