‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 30 octombrie, 2024
6.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVIDEO. Webinar AgriCOOL: Apicultura - afacerea ce unește familii și oferă un venit sigur

VIDEO. Webinar AgriCOOL: Apicultura – afacerea ce unește familii și oferă un venit sigur

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Orice companie, indiferent de domeniu de activitate, trebuie să pornească corect, cu acte în regulă, pentru că doar astfel poți beneficia de suport financiar, subvenții, consultanță. Sau o afacere de succes are la bază o planificare corectă. De această părere au fost invitații webinarului AgriCOOL, tineri care cred că apicultura din țara noastră poate să arate altfel și nu doar cred, dar și se implică în dezvoltarea sectorului. 

Apicultorii prezenți au constatat că, chiar dacă în ultimii ani s-a investit foarte mult în acest domeniu și tot mai mulți au înțeles că apicultura nu mai este un hobby ci o afacere ce poate să ofere venituri sigure, potențialul sectorului nu a fost valorificat pe deplin. 

Liza Mamaliga, tânăra apicultoare care a decis să continue ocupația părinților și bunicilor.

„De când mă țin minte, acasă am avut albine și am mâncat miere. După finalizarea studiilor am decis să mă implic în domeniul care nu îmi era străin, adică apicultura. Așa, în anul 2012 am fondat afacerea Dulce Plai. Începând cu anul 2016, deja am preluat și partea de producție. Nu am făcut studii în domeniul apicol, am învățat totul din mers, de la părinți, dar mult mai mult atunci când m-am implicat nemijlocit în îngrijirea albinelor”, a povestit apicultoarea. 

‹ adv ›

Cu toate acestea, Liza Mamaliga recunoaște că a avut nevoie de mult curaj și putere ca să depășească provocările cu care s-a confruntat pe parcurs. 

„Au fost 2 ani în care am avut de învățat foarte multe, într-un an în care am pierdut familii de albine din cauza propriilor greșeli și anul curent, care cumva nu a depins de noi și mai mult de condițiile climaterice. Mă bucur că am putut să depășim aceste încercări, iar la moment ne-am extins și în țara vecină cu o parte din afacerea noastră. Importăm mierea din Republica Moldova în România și aici producem batoane nutritive. Ne-am dori, pe viitor, să înființăm o prisacă și în România și să producem miere bio, dar mai e nevoie de ceva timp”. 

Iuliana Popa, a menționat că a pornit afacerea pragmatic și a avut ca scop reîntoarcerea în Republica Moldova a întregii familii.  

„Fiind studentă la Cluj-Napoca, simțeam dorul de meleagurile natale și îmi doream neapărat să revin acasă alături de întreaga familie, părinții fiind emigranți de peste 15 ani. Compania am fondat-o în anul 2018, atunci când apicultura în Republica Moldova se trecea de la hobby la afacere și devenea tot mai prosperă. Totodată, apăreau noi oportunități de finanțare și instruire pentru tineri. Nu am avut istoria frumoasă cum că cineva din familie s-a ocupat cu apicultura. Noi am făcut o selectare destul de strategică, atunci când a trebuit să alegem domeniul în care să înființăm o afacere. Aveam pământuri într-o zonă cu păduri și câmpii, știam că mierea este un produs ce nu se alterează, iar produsele apicole vor fi cotate pentru aportul pe care îl au asupra sănătății. Astfel că, noi am știut exact că vom face apicultură. Circumstanțele au făcut ca să găsim doi apiculori cu experiență, care  ne-au ajutat foarte mult atunci când am lansat afacerea. Acum deja învăț și eu ce înseamnă apicultura, iar tatăl meu a început să facă cursuri de instruire”. 

La moment, ca și entitate juridică, Iuliana deține 250 de stupi alături de un alt tânăr din nordul republicii care are și el 250 de stupi. 

„Eu sunt una dintre tinerii care au beneficiat de subvenții în avans pentru proiectele start-up dezvoltate de tineri și femei fermieri și aceasta ne-a ajutat foarte mult. Cu părere de rău, băncile comerciale nu sunt atât de prietenoase cu un tânăr antreprenor care, în esență, nu prea are nimic. Cred că a venit timpul că toți cei implicați în acest sector să înțeleagă că apicultura nu este un hobby este o afacere, iar albinele sunt muncitorii, care au dreptul și la muncă și la odihnă. Consider că, calitatea produselor apicole de la noi este net superioară față de cea din țările vecine”, a mai spus Iuliana.

‹ adv ›

Sergiu Țurcan, a povestit că a avut mai multe propuneri de a pleca peste hotare, dar a decis să muncească acasă și să investească, puțin câte puțin, în stupina proprie. 

„Am început să fac apicultură dintr-o întâmplare. Într-o vară a apărut un roi de albine care și-a făcut cuibul în podul casei și a stat acolo vreo 3 ani. Chiar și apicultorii experimentați nu au reușit să scoată roiul. Așa a început istoria mea în apicultură. Apoi am mai procurat 3 familii și, încetul cu încetul, am învățat și am decis să mă extind, am procurat stupi, familii și inventarul necesar. Recunosc că, la început era un hobby. Din experiența pe care o am pot să spun că studiile sunt foarte necesare pentru a avea o afacere adevărată. La fel, este important să faci schimb de experiență cu alți apicultori. Cu părere de rău, constat că nu toți sunt deschiși spre a se împărtăși din experiența lor, de a oferi sfaturi. După ce am investit în această afacere, am înțeles că și acasă se pot face bani pentru un trai decent. Cine muncește, se implică și își dorește poate să lucreze și acasă”.

Și Valeriu Ceancansciuc a spus că albinile și apicultura au fost inițial ca un hobby, la fel ca și pentru mulți alții. 

„După 3 ani în care am studiat, am experimentat, am analizat am decis că merită să investesc și să dezvolt o afacere apicolă. Am procurat 60 de familii și am beneficiat de suportul mai multor programe și proiecte de finanțare care m-au ajutat să mă extind. Inclusiv, am beneficiat de 80 de stupi verticali oferiți de Proiectul Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de USAID. În zona în care activez, avem posibilitatea de a produce miere bio, suntem amplasați în lunca râului Prut. După 2 ani de conversie, avem 150 de familii care produc miere bio. Certificatul l-am obținut în primăvara anului 2020. Spre regret, consumatorii noștri nu prețuiesc la justa valoare nici mierea obișnuită, nici pe cea bio. Pentru a mă perfecționa am citit foarte multe cărți, am participat la seminare de instruire, conferințe, vizite. Eu îndemn producătorii să fie atenți la capitolul cheltuieli, adică trebuie să se orienteze spre a produce cantități mai mari de miere cu investiții minime, altfel nu poți avea succes. Consider că, lipsa încrederii dintre potențialii parteneri reprezintă una dintre principalele probleme care fac imposibilă asocierea și nu doar în domeniul apicol, dar în mai multe sectoare agricole”.

Ce alte propuneri și așteptări au tinerii apicultori aflați în video de mai jos.

‹ adv ›

Participanții webinarului au menționat că în următorii ani tot mai mulți tineri se vor implica și vor dezvolta afaceri apicole, dar pentru a avea succes ei trebuie să se învețe să facă o planificare corectă a afacerii. Totodată, apicultorii speră că, se va reuși fondarea unei asociații apicole sau a grupurilor de producători, care vor putea aduna cantități mai mari și uniforme de miere pentru export, iar alături de struguri, vin, busuioc, simbolurile care ne reprezintă ca țară, să apară și un fagure de miere. 

Acest webinar a fost realizat cu suportul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›