‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 3 mai, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVIDEO. Webinar AgriCOOL: Cât de necesare sunt internshipurile și cum te ajută la angajare

VIDEO. Webinar AgriCOOL: Cât de necesare sunt internshipurile și cum te ajută la angajare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Stagiile de practică sau internshipurile sunt primele momente în care tinerii studenți văd care sunt realitățile economice. Astfel că, orice specialist, care își dorește să devină și un profesionist bun în domeniul său de activitate, trebuie să meargă la cât mai multe internshipuri pentru a acumula experiență, ulterior a se putea angaja la companii de top, sau a-și pune pe roate propria afacere.

Cât de ușor este să găsească o companie care să-i accepte la stagiile de practică, cât de deschise sunt acestea să le arate cum funcționează și care sunt secretele unui specialist solicitat, dar și care este atitudinea studenților atunci când vine vorba despre practică și realizarea activităților înaintate de companie, aflăm de la invitații webinarului. 

Tinerii spun că, la moment există mai multe oportunități și tot mai multe companii sunt deschise pentru a oferi posibilitatea studenților de a vedea direct cum activează și ce presupune o anumită specialitate, important este să existe dorință.

Gheorghe Bușmachiu este student anul III la Universitatea Brunel din Londra, unde studiază ingineria și sisteme de calculatoare, iar singura tangență pe care o are cu agricultura este pasiunea tatălui său pentru această ramură.

„Fiecare weekend pentru mine însemna activități în câmp, astfel tata încerca să ne molipsească de ceea ce iubeștea el. Puțin câte puțin, am început să „simpatizez” și eu agricultura. Proiectul meu final la universitate se axează pe elaborarea unei drone care să fie utilizată în agricultură. Dat fiind faptul că, cursurile la universitate nu sunt legate de agricultură, trebuia să găsesc informații în exterior despre ce tehnologii sunt folosite, sau aplicate în agricultură și nemijlocit utilizarea dronelor, roboților, mașinăriilor autonome. Așa am ajuns să fiu unul dintre participanții la prima ediție a Academiei AgTech, unde am fost selectat ca să particip și la o perioadă de internship la o companie agricolă din Republica Moldova. Din experiența pe care o cunosc legată de Gospodăria Țărănească pe care o avem, pot să spun că tehnologiile și uneltele pe care le folosim noi sunt mai puțin performante, nu la nivelul la care am putea să le comparăm cu alte țări, cum ar fi Germania, ce utilizează la greu dronele. Companiile agricole mai mari, care gestionează sute de hectare, utilizează tehnologii mai avansate cum ar fi dronele, imaginile de pe satelit, ș.a”.

Vasile Dubceac, masterand anul I la UASM, susține că pe lângă studiile acumulate pe profil economic, are o pasiune enormă față de mașini, tractoare, tehnică.

„Am avut posibilitate să particip la mobilitatea academică și am văzut studenți din diferite colțuri ale lumii, care sunt deschiși de a împărtăși din cunoștințele și experiența lor.  Am înțeles că trebuie să mă folosesc de orice oportunitate care apare și să particip la diferite programe care îmi oferă posibilitatea de a vedea direct în practică anumite activități. Astfel, am participat și la Academia AgTech și apoi am mers la o companie agricolă unde am avut posibilitatea să cunosc care sunt realitățile și cum se implementează anumite tehnologii și sisteme moderne. Da, la capitolul implementării tehnologiilor moderne, companiile mai mici se descurcă mai greu, în schimb companiile mari, odată ce vor aplica aceste tendințe, inevitabil va crește cererea și vor scădea prețurile”. 

Oleg Stiopca, profesor universitar, crede că companiile agricole nu prea sunt deschise pentru stagiunile de practică a studenților, iar motive ar fi mai multe, printre care și unele destul de obiective.

„Atunci când vorbim despre companii trebuie să înțelegem că ne referim la o companie privată, care investește proprii banii și atunci când un tânăr care merge la practică și realizează anumite lucrări incorect, cine și cum recuperează pierderile? Totodată, în calitate de profesor la universitate nu văd suportul statului pentru companiile care totuși riscă și acceptă tinerii la practică. Până la urmă, stagiile de practică, internship-urile sunt parte a programului de studii, astfel că dacă această etapă nu este realizată, respectiv nu putem vorbi de studii complete. Ceea ce bucură, este faptul că un specialist bun, indiferent de domeniu de activitate, este întotdeauna căutat. Nu putem să negăm că avem și companii care sunt deschise și realizează că pentru a identifica un angajat bun, stagiile de practică reprezintă o posibilitate de a tria și a găsi specialistul de care are nevoie”. 

‹ adv ›

Deși, tot mai multe companii afirmă că înregistrează o lipsă acută de cadre calificate, tinerii spun că nu sunt acceptați motivându-se lipsa de experiență. Care sunt soluțiile, cum acoperim lipsa de cadre și cum încadrăm tinerii specialiști, aflați din video de mai jos.

Acest webinar a fost realizat cu suportul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›