‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 13 decembrie, 2024
-2.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleViespea cu ferestrău a merelor (Hoplocampa testudinea)

Viespea cu ferestrău a merelor (Hoplocampa testudinea)

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Viespea cu ferestrău a merelor (Hoplocampa testudinea) este unul dintre dăunătorii importanți ai merelor ce poate produce pagube importante.

Adulții de viespea cu ferestrău a merelor au aproximativ 6-7 mm lungime, corp și picioare de culoare portocaliu-roșiatică și aripi închise la culoare.

Viespea iernează ca larvă și devine adult în faza de buton roz-începutul înfloririi pomilor și depune ouă în florile de măr. Ulterior, larvele eclozate pătrund în fructul în dezvoltare.

‹ adv ›

Viespea cu ferestrău a merelor – daune

Daunele insectei sunt în funcție de stadiul larvar, 5 la număr. Cel de-al doilea stadiu cauzează cele mai mari daune, atunci când ajunge la camera seminală a fructelor.

viespea cu ferestrău a merelor

Simptomele atacului de viespea merelor includ mici găuri în mugurii florali și fructele tinere, cauzate de depunerea ouălor, iar uneori urmele larvelor în dezvoltare pot fi vizibile ca linii alungite pe suprafața epidermei fructelor.

hoplocampa testudinea

Larvele care pătrund în camera seminală provoacă cele mai mari daune. Simptomele se pot semăna cu cele ale viermelui merelor.

‹ adv ›
viespea cu ferestrău a merelor

Monitorizare și control

Monitorizarea viespii merelor se efectuează prin utilizarea capcanelor lipicioase albe, în care se prind adulții în zbor.

Aceste capcane pot fi utilizate și pentru captarea în masă la instalarea în număr mai mare, și anume 400-500 la hectar în cazul capcanelor de tip placă și 150-250 la hectar în cazul benzilor lipicioase albe.

Cercetările în acest sens sunt în curs de desfășurare, cu rezultate promițătoare în livezile de măr și păr.

‹ adv ›

Dintre metodele de control direct se folosesc produse pe bază de quassia, ulei de neem și spinosad.

Totuși, aplicarea spinosadului în perioada de înflorire trebuie evitată, deoarece s-a demonstrat că are efecte dăunătoare asupra albinelor.

Articol realizat în baza recomandărilor Biofruitnet.

Vezi mai multe detalii despre dăunători la măr – control în livezi ecologice:

Despre proiect

Acest material face parte din cursul Biofruitnet reprodus în limba română de Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) în Moldova, în parteneriat cu Agrobiznes.

Cursul a fost elaborat în cadrul programului de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene și abordează pe larg subiectul producerii fructelor din specii sâmburoase și sămânțoase în sistem ecologic.

Informația redată este relevantă și producătorilor de fructe convenționale prin descrierea detaliată a fiziologiei bolilor și dăunătorilor, asociațiile soi-portaltoi potrivite și managementul buruienilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›