‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaViitor sumbru pentru agricultura moldovenească: Irigăm doar a zecea parte, comparativ cu suprafața...

Viitor sumbru pentru agricultura moldovenească: Irigăm doar a zecea parte, comparativ cu suprafața din RSSM

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în ultimii 20 de ani în Moldova perioadele secetoase au devenit mult mai frecvente și mai intense. Din 1990 până în 2011 au fost înregistrate 10 perioade de secetă, două dintre ele fiind calificate drept catastrofale, scrie Sputnik.

Potrivit meteorologilor, în 2007 au avut de suferit din cauza secetei peste 80% din teritoriul țării, iar pagubele au depășit un miliard de dolari americani.

În noile condiții climaterice, problemele legate de irigare se fac simțite extrem de acut. Potrivit vicedirectorului Agenției „Apele Moldovei” Radu Cazacu, în momentul de față sistemul centralizat de irigare în Moldova este practic distrus.

„Dacă la începutul anilor 90 în Moldova erau irigate aproximativ 300 de mii de hectare, la ora actuală această suprafață este de doar aproximativ patru mii de hectare. În anul 2002, conform deciziei Guvernului, suprafețele agricole irigate au fost reduse până la 136 de mii de hectare. Însă chiar și în comparație cu această cifră, patru mii este foarte puțin”, a menționat Radu Cazacu.

O lovitură serioasă pentru sistemul de irigare a fost programul „Pământ”, în urma căruia au fost fărâmițate suprafețele agricole.

„Sistemele de irigare cu raza mare de acțiune nu mai trebuie nimănui, o parte dintre ele fiind demontate și date la fier vechi, iar utilizarea celor care s-au mai păstrat a devenit nerentabilă. În anii 90 specialiștii Băncii Mondiale au efectuat un studiu și au calculat că ridicarea apei mai sus de 150 de metri face ca sistemul să fie nerentabil. Sistemul are motoare de 6000 de kw, de aceea consumatorul final trebuie să plătească pentru un metru cub de apă 10–11 lei. Noi am avut sisteme care ridicau apa până la 200 de metri. Există sisteme prin care apa ajunge la consumator prin 2–4 stații”, a adăugat specialistul.

Acesta a mai adăugat că, sistemele de irigare din perioada sovietică au fost distruse foarte rapid, iar altele noi așa și nu au mai fost construite. Iar comparativ cu situația din RSSM, acum este irigată doar a zecea parte din suprafață.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›