‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriVinăria lui Anatolie Dumitraș - afacerea care i-a făcut pe cei 3 feciori să...

Vinăria lui Anatolie Dumitraș – afacerea care i-a făcut pe cei 3 feciori să rămână acasă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Un vin bun are în amestec mult suflet și atenție, dragoste și muncă. O confirmă și frații Dumitraș, care alături de tatăl lor dezvoltă o frumoasă afacere vitivinicolă. 

Strugurii și vinul reprezintă o parte importantă a culturii strămoșești pe care o păstrăm. Fiecare sticlă produsă de noi conține multă muncă și pasiune, povestește Ștefan Dumitraș.

Afacerea care le poartă numele și cu care se mândresc a pornit de la câțiva butași aduși din Italia, țara unde a muncit mai mulți ani Anatolie Dumitraș, tatăl și fondatorul vinăriei. 

„În mare parte toată afacerea este gestionată și monitorizată de tatăl meu, care după mai mulți ani de muncă peste hotare, prin anul 2005 a decis să revină acasă și să planteze niște butași aduși din Italia. În mare parte, butașii din plantația de viță de vie sunt importați din Italia, soiuri Merlot, Chardonnay și Pinot Grigio. Lucrând o perioadă în domeniul vinificației, a învățat cum se gestionează o plantație vitivinicolă, lucrările pe care trebuie să le realizeze, inclusiv cum să producă un vin bun”, ne-a spus Ștefan.

‹ adv ›

Podgoriile vinăriei Dumitraș se întind pe o suprafață de 4 ha și fac parte din Dealul Țiglău, în apropiere sunt pădurile din satul Vadul-Leca raionul Telenești, de unde vin și se regăsesc în vinurile produse adieri ușoare de salcâm, tei, flori și ierburi de pădure.

„De profesie, tatăl meu este medic veterinar, dar a ajuns să iubească tot ce înseamnă vie și vin. Până în anii 2016, produceam vin în cantități foarte mici, în mare parte pentru familia noastră și rude. Mai apoi, văzând tendința micilor producători de vinuri și suportul oferit prin intermediul diferitor proiecte, programe cu finanțare de peste hotare, am decis să încercăm și noi. În anul 2019, am beneficiat de un grant oferit de USAID, care s-a dovedit a fi un start pentru producerea de vin în cantități mai mari, îmbuteliat. Am început să ne dezvoltăm pe partea de producere a vinului de calitate, care să corespundă tuturor cerințelor. Evident că, din surse proprii nu am fi putut să creștem în așa mod, pentru că era nevoie de investiții destul de mari”. 

Din sursele obținute au procurat un frigider care îi ajută la producerea vinurilor albe și roze, și au realizat toate conexiunile necesare între frigider și vasele de inox.

„În plus, deja din surse proprii am achiziționat utilaje pentru zdrobirea strugurilor, vase din inox, echipament pentru îmbutelierea vinului, am construit o hală specială unde se fermentează vinul și se prelucrează strugurii ș.a. Tot cu suportul USAID am beneficiat și de serviciile de consultanță a unui tehnolog profesionist, doamna Mardari Nadejda”, a mai menționat eroul nostru. 

Sunt trei frați, Ștefan, Ion, Tudor și fiecare are responsabilitățile sale, Ștefan este responsabil de marketing și promovare, dar se implică desigur și în activitățile de la vinărie. Ion și Tudor sunt implicați direct în toate lucrările de la cramă.

„Când am produs primul lot de vin, după instalarea utilajelor procurate, acesta a fost înalt apreciat, ceea ce ne-a oferit încredere și curaj să continuăm. Astfel, a fost posibil să începem colaborarea cu o rețea de magazine din țară. Totodată, am beneficiat și de suportul și consultanța oferită de un somelier profesionist. După care, am bătut la ușa mai multor restaurante, vinoteci și markete pentru a promova vinul produs de noi. La moment, avem colaborări și comercializăm prin intermediul a 8 locații diferite, cunoscute din țara noastră inclusiv, direct de pe site-ul nostru cu livrare în raza orașului Chișinău”.  

„Plantația noastră este situată la periferia regiunii Codru, unde sunt reușite, în special vinurile albe, dar la noi și vinurile roșii sunt de o calitate înaltă. Producem vinuri de calitate prin intermediul cărora cucerim tot mai mulți consumatori”. 

‹ adv ›

Au o dorință specială și anume să dezvolte afacerea în care au investit multă dragoste și muncă. 

„Consider că, fiecare persoană, dacă are putere și dorință trebuie să încerce să dezvolte ceva frumos acasă, ca să contribuim împreună la prosperarea țării noastre, să creăm locuri de muncă. Este o bucurie enormă când vedem rezultatul muncii noastre. Avem un ciclu închis care pornește de la lucrările din vie și până ajunge vinul îmbuteliat pe rafturile din magazine. Este o afacere care necesită timp, investiție, dar nimic nu se compară cu bucuria pe care o simți atunci când vezi că ai reușit ceva”. 

La moment, propun consumatorilor vinuri Chardonnay, Merlot, Merlot Rose, Pinot Grigio Și Rose care este un cupaj dintre Merlot și Muscat.

„Pregătim un vin nou Sauvignon Blanc, care sperăm că în cel mult o lună va fi disponibil și pentru cei care apreciază ceea ce producem noi”.

Deși recunoaște că a fost încercat și el de ideea să plece peste hotare, totuși nu regretă alegerea.

„Nu cred că este vreun moldovean care nu a fost încercat de ideea să plece peste hotare, dar se poate de realizat ceva și acasă, doar că este nevoie de multă dorință, străduință, muncă. Este ușor să ridici mâinile și să pleci, cred că trebuie să încerci și să lupți”. 

‹ adv ›

Este rezervat când vine vorba despre planuri de viitor, pentru că spune Ștefan, totul depinde de finanțele de care vor dispune și pe care le vor putea investi.

„Avem desigur planuri și ne-am dori să realizăm cât mai multe, dar depinde mult de bugetul pe care îl vom avea. Ținând cont că, este un an de pandemie, în care au scăzut mult vânzările, totuși sperăm că vom depăși situația și vom reuși să ne dezvoltăm și să creștem”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›