Filiera vitivinicolă din țara noastră va avea, în curând, un cod de sustenabilitate „Vinul Moldovei Sustenabil”, care va promova practicile de producție prietenoase mediului, cu impact social și economic-benefice.
Proiectul pilot lansat recent, susține dezvoltarea unei viticulturi și vinificații ce vine să răspundă schimbărilor climatice și provocărilor ce influențează piața vinicolă globală.
Un pas spre sustenabilitatea industriei vinicole
Începând cu luna februarie, Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și Proiectul Agricultura Performantă din Moldova finanțat de USAID, au demarat un proiect pilot – „Vinul Moldovei Sustenabil” – destinat evaluării afacerilor din domeniul vitivinicol conform standardelor de sustenabilitate recunoscute pe plan european.
Inițiativa se desfășoară în conformitate cu rigorile codului de sustenabilitate „Fair-and-Green”, recunoscut la nivel internațional ca sigiliul viticulturii durabile. Activitatea include consilierea viticultorilor și vinificatorilor pentru a-și verifica obiectivele de durabilitate pentru ca ulterior să poată obține certificatele de sustenabilitate.
Astfel, în perioada 5-9 septembrie, un grup de experți germani ai instituției specializate „Athenga”, sub conducerea renumitului profesor Keith Ulrich, au vizitat podgoriile, cramele și unitățile de turism oeno-gastronomic ale celor șase vinării, dintre care două mici producători de vinuri, care sunt participante la programul pilot.
Evaluările au fost efectuate în conformitate cu cele 150 de criterii ale Codului de Sustenabilitate a Vinurilor, care includ auditarea practicilor ce țin de protecția mediului, protejarea biodiversității și a resurselor naturale, responsabilitatea socială, politicile de personal și angajamentele sociale, conservarea și promovarea patrimoniului și peisajelor culturale etc.
Dr. Keith Ulrich, director general al companiei germane „Athenga”, susține că Codul de Sustenabilitate „Fair and Green” cuprinde criteriile esențiale pentru evaluarea și certificarea vinurilor în categoria „vinuri sustenabile”, elaborate de profesori, experți cu experiență recunoscută la nivel european, cu implicarea proceselor independente de certificare.
Studiile recente arată că, la nivelul țării noastre, până în anul 2050, se va înregistra creșterea temperaturii medii prognozate cu +2, +3 ° C, precum și numărul de zile cu arșiță și a inundațiilor.
Elizaveta Breahnă, directoare interimară ONVV, menționează că, vinul Moldovei este simbolul Moldovei, care trebuie să rămână o legendă vie pentru generațiile următoare.
În condițiile în care, viticultura durabilă este în plină expansiune, industria se orientează spre sustenabilitate. Adoptarea măsurilor prin care domeniul să pună accent pe sănătate holistică și auto-suficiență ecologică va permite ca perioada de recoltare a strugurilor să nu înceapă mai devreme, să existe echilibru între productivitatea și calitatea strugurilor și totodată, vinurile să corespundă caracteristicilor „terroir”-ului din zona în care sunt produse.
Schimbările climatice din ultimii ani au cauzat modificarea caracteristicilor vinurilor, care sunt afectate din cauza diferențelor de alcool, a gradului de aciditate, a aromelor, ceea ce arată că unele soiuri utilizate în viticultură nu mai pot fi cultivate în regiunile actuale.
Prin urmare, aceste schimbări duc la diminuarea competitivității industriei vitivinicole, ruperea lanțurilor valorice, schimbarea preferințelor consumatorilor și a pieței de consum globale.
Diana Lazăr, șefa industriei vitivinicole în proiectul APM finanțat de USAID în Moldova, constată că, grija față de natură, om și societate implementate prin principiile de sustenabilitate pot deveni noua paradigmă pentru competitivitatea industriei vitivinicole în Moldova.
Potrivit „The Global Sustainability Study 2021”, la nivel global, tendințele de consum a vinurilor indică un interes în creștere pentru vinurile sustenabile, produse prin practici prietenoase mediului.
Astfel, peste 85 % dintre consumatori au schimbat recent modelul de consum, preferând produsele sustenabile și conștiincioase față de mediu. Totodată, categoria vinurilor sustenabile, organice, bio crește continuu, înregistrând o triplare în ultimii cinci ani.
Uniunea Europeană este piața cea mai mare pentru vinurile produse conform codurilor „verzi”, iar consumatorul este gata să plătească mai mult pentru asemenea produse.
Comentarii