‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVinificatorii ce adaugă apă în vin ar putea ajunge la închisoare

Vinificatorii ce adaugă apă în vin ar putea ajunge la închisoare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Noi prevederi au fost introduse pentru vinificatorii din țară. Astfel, potrivit lui Andrei Gurin, șeful Direcției Controlul Siguranței și Calității Produselor Vitivinicole, vinificatorii a căror producție nu corespunde cerințelor de calitate ar putea ajunge chiar și la închisoare. La fel, controalele la întreprinderile din țară vor fi efectuate și de către inspectori europeni.

„Datorită schimbărilor în reglementările UE, trebuie să fim gata să primim inspectori europeni. Până în prezent, produsele care intrau pe piața UE din țări terțe (inclusiv Moldova) erau însoțite doar de certificate Vi1. Organismele care le eliberează au fost aprobate la Bruxelles. Această cerință va fi valabilă și în viitor, dar la moment, autoritățile de reglementare din orice țară europeană pot veni să verifice condițiile de producere și de certificare a produselor din țări terțe, care sunt importate în UE”, a spus Andrei Gurin.

Potrivit lui, până acum, pentru încălcările depistate de ANSA la întreprinderi nu erau prevăzute sancțiuni, era oferit un termen pentru ca acestea să fie înlăturate. Iar producătorii nu considerau o astfel de măsură eficientă.

„Departamentul a elaborat chestionare pentru diferite tipuri de produse, la care inspectorul trebuie să răspundă atunci când merge cu o inspecție. Timp de aproape trei luni, au fost publicate pe site-ul ANSA pentru discuții, apoi transmise Ministerului spre aprobare. Punctele de penalizare sunt acordate în dependență de încălcări. Acestea sunt împărțite în categorii în funcție de gravitate: nesemnificative, serioase și grave. În cazul încălcărilor nesemnificative, se fac numai ordine de eliminare a acestora. În cazul deficiențelor grave, pe lângă recomandările de corectare a acestora, pot fi aplicate sancțiuni sau chiar măsuri ce prevăd privațiunea de libertate”.

În primele trei luni ale anului 2019, au fost identificate șapte cazuri (în valoare totală de 36,6 mii lei), care se încadrează în sancțiuni pentru manageri sau întreprinderi. Dintre acestea, au fost identificate și cazuri în care producătorii înșelau clienții (întreprinderile au fost amendate cu 12 mii lei fiecare). Pentru cazurile de etichetare necorespunzătoare sancțiunea a prevăzut  4 mii lei – modificare a Legii nr. 1100, care se referă la marcarea cu simboluri a consumului de alcool „A se consuma doar de către persoanele cu vârsta de peste 18 ani” și interzicerea consumului de alcool pentru femeile însărcinate. Aceste modificări trebuiau aplicate de către producători până în prima jumătate a lunii ianuarie 2019.

„Obligăm vinificatorii să nu mai vândă până când nu pun noi etichete. Din fericire, în primele trei luni ale anului nu au existat cazuri de falsificare. Întreprinderile ar trebui să știe că este foarte periculos pentru că, dacă valoarea produselor falsificate depășește 125 mii lei, atunci este inițiată o cauză penală. Adică, un rezervor de vinuri falsificate este suficient pentru a obține o sentință reală. Falsificarea și verificarea trasabilității sunt acum transferate din competența Ministerului Afacerilor Interne către ANSA. Dar dacă identificăm un lot de produse contrafăcute care depășesc suma de 125 mii de lei, vom fi obligați să informăm Departamentul pentru combaterea crimelor economice”.

‹ adv ›

Anterior, pentru falsificarea produselor vinicole, era aplicată o amendă în mărime de 50 de mii de lei. La moment, din vinul care posibil conține apă sunt prelevate probe și transmise în România pentru a fi verificate în unul din laboratoare, în total în UE sunt 22 de astfel de laboratoare, dintre care două în România.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›