‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVinificatorii din Moldova au aflat o nouă metodă de sterilizare a vinurilor

Vinificatorii din Moldova au aflat o nouă metodă de sterilizare a vinurilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) continuă diseminarea bunelor practici care contribuie la dezvoltarea și modernizarea proceselor de producție în domeniul vitivinicol. Săptămâna trecută, în colaborare cu Combinatul de vinuri „Cricova” SA, a fost organizat seminarul Îmbutelierea sterilă „la rece” a produselor vitivinicole de calitate – proces important pentru păstrarea calităților vinului.

Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „Acest eveniment este parte a eforturilor ONVV îndreptate spre sporirea calității și competitivității Vinului Moldovei pe piețele externe. Producerea vinurilor cu indicație geografică protejată și denumire de origine protejată este o prioritate strategică, deoarece acestea au o legătură certificată cu regiunea din care provin, oferind o valoare adăugată mai înaltă și o garanție a calității pentru consumator.”

Îmbutelierea sterilă „la rece” presupune respectarea unui număr de puncte critice de control igienic la linia de îmbuteliere (proprietățile apei și ale aerului, sticla, dopul, comunicațiile, igiena spațiului și a personalului, produsul etc.), astfel păstrându-se calitatea vinului îmbuteliat. Acest proces este indicat în caietul de sarcini și este una dintre cerințele obligatorii pentru companiile care produc vinuri cu IGP/DOP.

Elizaveta Breahnă, expert în vinificație, ONVV: „În prezent vinurile produse în Moldova sunt îmbuteliate în proporții mari „la cald”, ceea ce nu permite păstrarea tuturor proprietăților produsului din sticlă. Ne-am propus să susținem dezvoltarea sectorului, informându-i pe specialiștii întreprinderilor din domeniu despre faptul că doar prin aplicarea tehnologiei de îmbuteliere „la rece” putem atinge standardele europene. Prin acest seminar le oferim instrumente și ­­informații cu privire la aspectele practice şi teoretice ale îmbutelierii sterile „la rece”, care vor ajuta producătorii să producă vinuri de calitate înaltă.”

Totodată, participanții la seminar – peste 70 de profesioniști, reprezentanți ai peste 38 de companii vinicole – au avut ocazia să viziteze linia de îmbuteliere sterilă a Combinatului de vinuri „Cricova” SA.

Maria Bebea, CVC Mileștii Mici: „Aș vrea să salut tema selectată pentru acest seminar, deoarece îmbutelierea „la rece” îmbunătățește calitățile gustative ale produselor vitivinicole. Evident că vom face tot ce ne stă în puteri pentru a implementa în cadrul întreprinderii noastre”

Aurelia Nani, Lion Gri: „Apreciez decizia ONVV de a organiza acest seminar! Am avut ocazia să aflăm informațiile de care avem nevoie, atât de la raportori, cât și de la colegii pe care i-am întâlnit aici. Aș vrea să specific că am aflat informații foarte utile cu privire la metodele de conservare a membranelor.”

Valentina Mihni, Basarabia Lwin Invest: „Sunt impresionată de modul în care a fost organizat acest seminar! Consider că pentru a prelua bune practici nu este necesar să mergem în Uniunea Europeană, deoarece avem exemple demne de urmat și acasă. În cadrul întreprinderii noastre voi depune maxim efort pentru a contribui la producerea vinului cu indicație geografică protejată.”

Constantin Bilici, Cricova: „Pentru noi a fost o onoare să participăm la organizarea acestui eveniment. Sperăm că astfel de activități vor deveni o tradiție, pentru a le acorda vinificatorilor posibilitatea să se întâlnească și să comunice între ei cât mai mult. Rămânem deschiși în continuare să colaborăm cu colegii noștri de breaslă”.

‹ adv ›

Începând cu campania de recoltare 2015, producătorii din R. Moldova au produs pentru prima dată vinuri cu indicaţie geografică protejată. În acest scop, legislaţia naţională a fost armonizată cu cea din Uniunea Europeană, iar sistemul de IGP/DOP a fost inspirat din bunele practici ale ţărilor cu experienţă. Astfel, în anul 2015, a fost definitivat cadrul normativ pentru producerea vinului cu IGP/DOP, şi anume publicarea în MO a Reglementării tehnice „Organizarea pieţii vitivinicole” aprobată prin HG 356 din 11.06.2015, precum şi a Regulamentului privind modul de evaluare a caracteristicilor organoleptice ale produselor vitivinicole prin analiză senzorială, aprobată prin HG 810 din 29 octombrie 2015.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›