Vinul Moldovei înregistrează noi succese pe plan internațional, iar Coreea de Sud devine țara care apreciază la cel mai înalt nivel produsul mândriei noastre naționale. Pentru prima dată, două vinuri produse în țara noastră sunt incluse în Cartea de Vinuri a unui restaurant cu o stea Michelin din capitala sud-coreeană.
Noua realizare înregistrată de țara noastră se datorează eforturilor continue a vinificatorilor reuniți sub umbrela brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” care sunt susținuți constant de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV). Succesul se raliază activităților desfășurate pentru creșterea calității vinurilor îmbuteliate de către ONVV, instituție responsabilă de dezvoltarea sectorului vitivinicol al RM și de gestionarea brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”.
Succesul devine tot mai important în condițiile în care, țările asiatice, inclusiv Coreea de Sud, fac parte din categoria piețelor netradiționale de export pentru vinurile îmbuteliate, cu o valoare adăugată înaltă.
În prezent, 7 companii vinicole moldovenești exportă vinuri pe piața sud-coreeană, iar printre acestea se numără: „Carpe Diem”, „Castel Mimi”, „Cricova”, „Rădăcini”, „Purcari”, „Asconi” și „Mileștii Mici”. Anul trecut, Moldova a exportat pe piața coreeană, 56 de mii de litri de vinuri (în special vinuri liniștite și spumante) în valoare de 3,5 milioane de lei moldovenești.
Piețele netradiționale de export cucerite de Vinul Moldovei
Vinificatorii moldoveni continuă să cucerească piața asiatică. Zilele acestea, Academia de Cultură a Vinului (Jeonju Wine Culture Academy) din orașul Jeonju, din vestul țării, va organiza „Clubul vinului moldovenesc din Coreea”. Inițiativa îi aparține directorului academiei, Hyeongmin Park, care este și proprietarul unei vinoteci (Winegimont Wine Shop), care găzduiește pe rafturi și vinuri moldovenești. Iar, la sfârșitul lunii iunie, pe piața sud-coreeană va apărea o carte despre vinurile și vinăriile din Moldova, semnată de Chan Jun Park, vice-președinte al Asociației Coreene al Somelierilor. Totodată, la finele lunii mai, cunoscutul somelier sud-coreean, Kibeom Song va ține o lecție dedicată Vinului Moldova la Universitatea de Cultură și Arte din Seul, pe parcursul căreia va invita studenții să deguste câteva exemplare de vinuri moldovenești.
Pe lângă activitățile menționate, care au fost realizate cu suportul direct al ONVV, pentru al treilea an consecutiv, vinificatorii moldoveni vor participa la concursurile internaționale „Daejeon International Wine Festival 2020” și „Asia Wine Trophy 2020”, care se vor desfășura în perioada 11-14 octombrie 2020. Acestea fac parte din planul strategic de dezvoltare a industriei vitivinicole din țara noastră, implementat de ONVV.
În prezent, vinurile companiei vinicole „Asconi” se regăsesc pe rafturile magazinelor specializate din Coreea de Sud. Astfel, în următoarea lună, consumatorii sud-coreeni vor avea ocazia să savureze vinul de desert „Ice Wine” de la Asconi, produs din strugurii presați în stare înghețată, atunci când ating concentrația maximă de zaharuri.
Vinuri rafinate savurate în al nouălea cer
Vinurile produse de vinăria „Carpe Diem” au ajuns în meniul restaurantului cu o stea Michelin „Bicena” din Seul, aflat la etajul 81 al cele mai înalte clădirii din țară – Lotte World Tower.
Decizia de a ale include în Cartea Vinurilor aparține somelierului Taejeong Noh, inclus în top 3 al celor mai buni specialiști din Coreea de Sud (2016).
Succesul înregistrat vine la scurt timp, după ce anul trecut, un grup format din mai mulți somelieri și cunoscători ai domeniului, printre care și Taejeong Noh, au efectuat o vizită de studiu în țara noastră. Infotripul a fost susținut de Oficiul Național al Viei și Vinului, care susține sectorul vitivinicol din țară pentru a-și diversifica piețele de export.
Astfel, „Cuvee 19/11 (2017)” va fi listat pe pagina dedicată Vinurilor Roșii din Lumea Veche (n.r. denumire specializată utilizată pentru a enumera regiunile vinicole cu tradiții din Europa) alături câteva băuturi produse în Italia. Iar vinul „Femme Fatale (2017)” va completa Cartea Vinurilor din restaurantul cu o stea Michelin, alături de alte vinuri consacrate.
Piețele asiatice, în special China și Coreea de Sud, înregistrează o creștere fulminantă a consumului vinurilor de import, ceea ce contribuie și la creșterea ofertei. Deși, vinurile nu fac parte din cultura tradițională locală, totuși, studiile internaționale de profil arată că tânără generație este mult mai deschisă să schimbe comportamentul de consum, iar vinurile calitative produse de țările vinicole se bucură de o mare popularitate.
Potrivit experților locali, care ne-au vizitat țara în repetate rânduri, vinurile roșii – culoare ce are conotații pozitive în cultura asiatică – sunt mult mai solicitate și apreciate de tineri consumatori. Prognozele din domeniu, arată că în următorii 10 ani consumul de vinuri în Asia va înregistrat creșteri semnificative, tocmai de aceea, este nevoie ca regiunile vinicole să-și diversifice piețele de export și să-și orienteze produsele pentru vânzare spre acele regiuni.
Comentarii