‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
6.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleViorel Chivriga: Un deceniu ar fi suficient pentru resetarea agriculturii din țara noastră

Viorel Chivriga: Un deceniu ar fi suficient pentru resetarea agriculturii din țara noastră

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Este foarte important ca tehnologiile moderne să capete un contur puternic în sectorul de producere, iar fermierii ar trebui să acorde o atenție sporită aplicării și adaptării acestor tehnologii pentru a reseta agricultura din țara noastră. De această părere este directorul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga.

Contactat de Agrobiznes, acesta a ținut să amintească că producătorii trebuie să fie mai flexibili, să-și diversifice producerea și să nu se orienteze doar la 2-3 culturi și doar la activități agricole.

„În plus, ar trebui să fie cu ochii pe tehnologiile moderne și inputuri. Totodată, să se ancoreze la comerț, să nu producă doar pentru a produce, dar să fie orientați spre acumularea de venituri din activitatea economică. Este foarte important ca tehnologiile moderne să capete un contur puternic în sectorul de producere. Atunci când spun tehnologii moderne mă refer în primul rând la inputuri cum ar fi semințe, material săditor adaptat la factorii de risc care se atestă tot mai mult în Republica Moldova. Nu în ultimul rând, ar trebui schimbate măsurile de protecție îndreptate atât contra grindinei, secetei, căldurilor care afectează culturile. Dotarea tehnică a producătorilor merită o atenție deosebită. Totodată, consider că ar trebui să se implice și instituțiile statului responsabile, cât și donatorii externi”.

La fel este important ca sectorul de producere în teren protejat -tuneluri, solarii să existe în toate satele din Republica Moldova, mai spune expertul.

„Agricultorii ar trebui să manifeste un interes mai mare sectorului de producere în teren protejat, deoarece acesta ar oferi posibilitatea să se protejeze de condițiile meteo nefavorabile, dar și să vină cu producția care este solicitată pe piață. Arialul agricultorilor trebuie să fie în mare parte extins, fermierii trebuie să se orienteze la culturi producția cărora vine în Republica Moldova prin intermediul comerțului internațional, aici mă refer la producția din sere, dar și culturi care pot fi obținute și în țara noastră la costuri destul de rezonabile”.

Totodată, Viorel Chivriga este de părere că în sectorul rural nu ar trebuie să fie toți orientați doar către activități agricole.

„Este necesară o abordare de alt gen. Sectorul non-agricol trebuie să capete capacități tot mai mari. Industria primară, sectorul serviciilor cu unele ramificații îndreptate spre turism, dar și o digitalizare puternică a economiei rurale. Prin digitalizare apar noi tehnologii, se schimbă mentalitatea, apar oportunități de comercializare a produselor agricole despre care o mare parte dintre producătorii agricoli de la noi nici nu bănuiau. Agricultura trebuie să fie construită și reconstruită după o altă viziune, care să includă și lecțiile învățate în anul 2020, cum ar fi pandemia și factorii de risc, dar și imposibilitatea de a contracara acești factori de risc, dar și concurența care o să devină tot mai acerbă”.

Expertul crede că toate aceste elemente puteau fi realizate cu mult timp înainte, dacă exista dorință.

„Reformele care urmează a fi implementate trebuie să fie orientate spre o reînnoire a gândirii economice agricole, dar și a întregului sector agrar. Dacă ar veni oameni care și-ar dori o schimbare adevărată, atunci un deceniu ar fi mai mult decât suficient pentru redresarea situației în sectorul agricol”.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›