Anul curent este unul dificil, cu repercusiuni asupra economiei și populației. Criza este accentuată nu doar de pandemia care a impus mai multe restricții, dar și de secetă și înghețuri. Despre aceasta ne-a comunicat Viorel Chivriga, directorul de programe IDIS Viitorul.
Contactat de Agrobiznes, acesta a ținut să amintească că o mare parte dintre culturile agricole sunt compromise, iar agricultorii estimează deja pierderile.
„Dacă e să vorbim despre sectorul animalier, atunci nu ne referim doar la furajele necesare pentru hrană, dar vorbim și despre suprafețele de nutrețuri care sunt și vor fi afectate, dacă nu vor fi precipitații abundente. Totodată, deja putem constata că, în anul curent, va fi o recoltă foarte mică de culturi cerealiere din prima grupă, ceea ce reprezintă un obstacol foarte mare pentru sectorul animalier. De fapt, va fi afectat sectorul avicol, cei care cresc porcine, bovine, pășunele și așa sunt într-o stare deplorabilă. Altfel spus, toate sectoarele vor avea de suferit, inclusiv și sectorul apicol, luând în calcul seceta cu care ne confruntăm. Nu vor avea nutreț disponibil pentru întreținerea efectivelor, iar o bună parte din ei vor reduce numărul de animale. Sectorul zootehnic este sub un mare risc, chiar dacă nu este foarte vizibil la moment, deoarece anumite întreprinderi au unele stocuri de furaje și așteaptă să apară primele recolte (prin luna iulie)”.
Viorel Chivriga afirmă că o situație similară a fost în anul 2003-2004, când a existat Hotărârea de Guvern nr. 834 prin care s-a sistat exportul de cereale din țară.
„A fost o lovitură destul de puternică pentru toți fermierii care creșteau cereale. Impactul acelei decizii a fost destul de distrugător, practic activitatea în mediul rural s-a distrus. Aici intuiesc că, chiar dacă vor fi mai multe zile cu ploi abundente, acestea nu vor acoperi deficitul de umiditate. Nu am avut ploi practic jumătate de an, avem o primăvară cu vânturi puternice, care și mai mult usucă solul. În unele localități, unde fermierii au sădit plantații viticole sau pomicole sunt sub riscul pierderilor, fără umiditate acestea nu au nici o șansă să se dezvolte”.
Directorul de programe IDIS Viitorul, a mai adăugat că, unii dintre producători au înființat culturile cereale târziu și nu au respectat normele tehnologice menite să oferă un randament mai mare și o protecție.
„O parte dintre culturi nu au putut să se dezvolte, iar o parte au avut probleme după înghețuri și secetă. Consider că, recolta culturilor din prima grupă o să fie mai mare decât în 2003, dar cea mai mică de atunci până la moment”.
Potrivit lui Chivriga, vor exista probleme cu majorarea stocurilor cu produse cerealiere, chiar dacă exporturile au fost sistate neoficial. Nu este vorba de o restricție impusă printr-un act guvernamental. Ba mai mult, e îndoielnică asigurarea securității alimentare în condițiile în care o situație similară este înregistrată în toate statele din regiune, care au interzis exporturile de produse cerealiere.
„Ar fi ridicol, la moment, să ne aventurăm și să exportăm din stocurile pe care le avem, deși mulți producători de cereale au menținut stocurile pentru a le vinde acum când sunt prețuri mai bune. Ce se va întâmpla cu prețurile la pâine? Cele două fabrici de la Chișinău și Bălți vor încerca să amortizeze prețurile, însă nu vor putea influența deciziile producătorilor mici. Pâinea ar putea fi mai scumpă la toamnă”.
Avem o ecuație cu multe necunoscute, care trebuie soluționată și nu de producători, dar de persoanele din instituțiile responsabile.
„În același timp și agricultorii trebuie să fie informați, să explice și să se implice astfel ca, să nu aibă ratări de venituri. Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că exporturile de produse agroalimentare pică din cauza interdicțiilor și restricțiilor impuse la hotare. Statele, în mod normal, au măsuri de protecție a piețelor interne și sunt în căutarea de soluții în perioada de pandemie. Pe de altă parte, luând în calcul situația din sectorul de producere, evident că recoltele o să fie mai mici și vor fi utilizate pentru consum pe piața internă, poate unele loturi mai mici decât în anii precedenți vor merge la export. Comerțul internațional nu o să mai fie atât de viu cum era în anii precedenți”.
Viorel Chivriga a concluzionat că, la moment apar primele legume care au fost produse în spații protejate, în scurt timp vor apărea și primele sâmburoase, chiar dacă puține, dar nu vor fi cantități pentru export.
Comentarii