‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriViorel Popovici, proprietarul unei livezi superintensive de măr: Vom mai planta cireș și vișin

Viorel Popovici, proprietarul unei livezi superintensive de măr: Vom mai planta cireș și vișin

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Viorel Popivici este un tânăr ambițios care și-a lansat o afacere în domeniul horticulturii în satul său de baștină – Scăieni, raionul Dondușeni.

Ideea de afacere a fost inspirată de la tatăl său, care de mulți ani se ocupă de domeniul horticol, deținând plantații multianuale de diferite soiuri de măr.

Întrebarea pe care și-o pune în mod firesc orice agricultor este: cum pot să îmi optimizez recolta, asigurându-mă că produc în mod durabil?

Din acest considerent, visul lui Viorel a fost să înființeze o livadă de măr de tip superintensiv, dotată cu suport, plasă antigrindină, înveliș ierbos și sistem de irigare cu bazin de acumulare a apei dotat cu geotextil și geomembrană.

Tehnologiile inovatoare și bunele practice agricole îi vor permite să obțină o producție mai mare pe aceeași suprafață de teren, utilizând mai puține resurse de apă și energie, dar, totodată, vor asigura și profitabilitatea afacerii.

Antreprenorul  consideră că:

„Agricultura este și va rămâne principala ramură a economiei  naționale, care determină în mare măsură bunăstarea poporului nostru”.

După un studiu al cererii la producția de mere pe piața locală, dar și cea  externă, Viorel a constatat că anume merele de soi Super Chief, Jonagold, Golden Delicious, Gala Delicious, Wilmuta și Champion sunt cele mai solicitate. 

‹ adv ›

Astfel, în anul 2018 pe o suprafață de 4 hectare a plantat o livadă de mere de tip superintensiv. Antreprenorul depune toate eforturile pentru a întreține cât mai bine această plantație.

Prin politica de subvenționare a sectorului agricol, tânărul a obținut suport financiar din partea statului sub formă de subvenții, în sumă de cca 500 mii lei, bani ce i-a reinvestit în modernizarea plantației, astfel, procurând tehnica necesară pentru întreținerea plantațiilor, dar și compensarea dobânzilor la credite. 

Un ajutor substanțial îl are din partea familiei, care îi susține pasiunea și ambiția de care dă dovadă în domeniul horticol. De asemenea, în momentele dificile apelează la sfaturile experților în agronomie și horticultură, pentru a se  consulta despre metodele de întreținere și tratare a plantației, participând la diverse seminare/instruiri, organizate de diverse asociații de profil din țară, prin intermediul cărora a aflat multe lucruri noi de care ține cont în administrarea  afacerii.

‹ adv ›

Pentru a dezvolta afacerea antreprenorul a întâmpinat multe dificultăți, dar prin multă muncă și perseverență a obținut rezultatul mult dorit. De asemenea, alte provocări pentru tânărul antreprenor au fost seceta, concurența de pe piața de desfacere.

Este mândru de activitatea sa, afirmând că în acest domeniu:

„Eeste nevoie de o mare responsabilitate în ceea ce privește protecția plantației, respectarea normelor pentru stropire și alte lucrări agrotehnice recomandate în pomicultură”.  

Pentru viitor Viorel Popovici dorește să-și extindă plantația cu cîteva hectare de cireșe și vișine, să procure linie de sortare, să construiască o cameră frigorifică, ceea ce i-ar permite să dețină o producție calitativă, spre comercializarea acesteia atât în interiorul țării, cât și peste hotarele ei.

Întrebat ce sfaturi ar putea oferi și altor tineri antreprenori, care ar dori să-și inițieze o astfel de afaceri, Viorel zice:

„Cei care doresc să lanseze o afacere în sectorul horticol, îi îndrum să studieze minuțios și să acceseze granturi și proiecte, să munceasă din greu, că numai prin muncă obții ceea ce dorești”.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›