Agricultura este o aventură, o aventură și mai mare este sectorul zootehnic, o spun chiar fermierii. 5 ani de zile i-au trebuit lui Viorel Prisăcari pentru a pune totul cap – coadă: de la producerea culturilor de câmp, până la producerea laptelui și brânzei de capre. În anul 2014 a început construcția fermei, iar peste doi ani lucrările au fost finisate. Însă acesta era doar începutul.
Acum, la 105 km de Capitală, în satul Slobozia Măgura, Sângerei se dezvoltă frumos una dintre cele mai de perspectivă afaceri în agricultură: fermele cu circuitul închis.
„Fiecare afacere este, în esență, un vis împlinit”
„Cel mai bine mă simt acasă. Îmi doream mult să lansez o afacere la noi, am analizat piața, afacerile deja existente și am optat pentru capre. Nu aș spune că totul a fost realizat rapid, dar nu poți să-ți dezvolți o afacere fără a analiza totul. Primele capre au fost importate din Austria de un fermier de la noi, care, mai apoi, a abandonat afacerea. Le-am cumpărat de la acesta, le-am înmulțit și acum avem circa 300. Dispunem de terenuri de pământ unde creștem culturile necesare pentru a asigura căprițele cu hrană, avem capre de rasa Saanen. Este o rasă pură, se adaptează mai greu condițiilor, însă deja ieduții obținuți la noi sunt mult mai rezistenți. În luna ianuarie așteptăm ca peste 200 de capre să fete. Nu colectăm laptele de la alți producători, mulgem cu aparate de muls. De sala de muls ne desparte un singur perete unde are loc procesarea. Astfel, sunt sigur în produsul meu”, ne-a spus Viorel Prisăcari
În anul 2017 primul lot de lapte integral de capră pasteurizat a apărut pe piață. În doar două luni de zile, producătorul a reușit să stabilească parteneriate cu o bună parte din magazinele din țară, iar acum acesta are încă o mulțime de obiective stabilite.
„La câteva luni după ce am început comercializarea laptelui, am lansat producerea unui produs nou – brânză de capră „Brânza de Măgura”, care în septembrie 2017 a apărut pe piață. Dorim să producem toată gama de produse lactate din lapte de capră. Dispunem de utilajul necesar pentru producerea iaurtului și dorim să producem inclusiv și chefir. Produsele noastre sunt 100% naturale, iar asta este mândria noastră, deoarece cunoaștem istoria fiecărui produs de la origini”.
Cei mai mari consumatori ai laptelui de capră – copiii
„Până în prezent, nimeni nu a avut probleme alergice sau de alt gen consumând lapte de capră. O bună parte din clienții noștri sunt mămicile cu copii mici, care trec de la lapte praf, la cel de capră. Acesta are un conținut sporit în calciu, vitamine și este deosebit”.
Energia în fermă – generată de panouri fotovoltaice
„Am înțeles că, banii pe care îi achit lunar pentru electricitate, constituie rata la bancă pentru procurarea panourilor fotovoltaice. Acestea vor asigura consumul intern de energie. Consumăm cantitatea de energie necesară, iar surplusul poate fi vândut în rețea. Este un contor separat la ieșire”.
Nimic nu este greu sau ușor – totul depinde de ambiție
„La început, eram mai naiv, credeam că voi obține susținere în cadrul proiectelor. Dar, n-a fost să fie. Am beneficiat doar de subvenții din partea statului. Atunci când ne-am propus să stabilim parteneriate cu magazinele, nu aveam concurenți locali, tot laptele era importat. Acum, pentru acel lapte importat a scăzut prețul cu circa 40-45%. Am deschis o pensiune turistică în cadrul fermei, unde turiștii pot vedea totul cu ochii lor. Ne-am pus drept scop să antrenăm și alți oameni din zonă, astfel, fiecare produce calitativ câte ceva pentru a furniza pensiunii. Am reușit să facem oamenii să-și dorească să participe și să contribuie și ei cu ceva. Aceștia au un stimul pentru a se dezvolta. Este un început de drum, însă eu cred că este un proiect de perspectivă”.
Următorul pas – certificarea ecologică
„Îmi doresc atât de multe să realizez, însă toate trebuie făcute pe rând. Am pornit roata, am creat o echipă cu care lucrăm pentru dezvoltarea tursimului, iar mai apoi ne propunem să certificăm ecologic ferma. În Moldova avem locuri pitorești și pot fi făcute lucruri frumoase.. și la noi se poate”.
Comentarii