‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleViorica Anghel, femeia cu dizabilități care a lansat o afacere în apicultură, iar acum...

Viorica Anghel, femeia cu dizabilități care a lansat o afacere în apicultură, iar acum vrea să-i ajute și pe alții

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Viorica Anghel din satul Andrușul de Jos, raionul Cahul, a muncit din greu toată viața. Se mișcă greu din cauza unor probleme locomotorii, consecință a unui traumatism la naștere. Din cauza acestei probleme, la ai săi 35 de ani n-a reușit niciodată să-și găsească un loc de muncă. „N-au de lucru cei sănătoși, darmite unul ca tine!”, îi spuneau angajatorii de cele mai multe ori.

Nu s-a lăsat bătută. Ca să-și întrețină familia a muncit pe cont propriu.

„Cu cei 1800 de lei, care reprezintă pensia mea de invaliditate și ajutorul social, nu reușeam să acopăr toate cheltuielile de întreținere a familiei și nici medicamentele necesare pentru mine și soț”, explică Viorica.

Târându-și piciorul stâng și sprijinindu-se într-o cârjă, a făcut ceea ce poate face o femeie într-un sat: a crescut iepuri, apoi prepelițe, iar în paralel a cultivat fructe în grădina din jurul casei.

‹ adv ›

Acum câțiva ani i s-a îmbolnăvit feciorul și a fost nevoită să cumpere o perioadă lungă de timp produse apicole pentru reabilitarea lui. Așa i-a venit ideea să se ocupe cu apicultura. După ce s-a informat din Internet, a cerut și sfatul unor apiculturi din regiune, dar în loc de ajutor, aceștia i-au tăiat elanul:

„Pierzi timpul, femeile n-au ce căuta printre albine, iar tu cu atât mai mult nu vei reuși” – așa îmi spuneau ei și asta m-a descurajat pentru o perioadă, dar n-am renunțat la idee”, povestește Viorica cu mâhnire.  

Norocul a făcut ca în vara anului trecut să găsească pe rețelele sociale un anunț despre un curs gratuit în apicultură, care urma să fie organizat în Cahul, orașul din apropierea localității sale de baștină. N-a ezitat nici o clipă ca să se înregistreze la concurs și mare i-a fost mirarea când a fost acceptată.

Dizabilitatea locomotorie nu era o piedică. Așa a devenit beneficiara primului Parteneriat Local de Ocupare a Forței de Muncă (LEP) din raionul Cahul, un proiect pilot al Organizației Internaționale a Muncii (ILO).

‹ adv ›

În cadrul uneia din cele opt linii de intervenție LEP, Viorica Anghel, de rând cu alți 75 de persoane din regiune, a trecut un curs teoretic și practic de instruire în apicultură.

„A fost atât de interesant și util, încât în cele câteva săptămâni de curs n-am lipsit niciodată. E ca și cum aș fi citit o bibliotecă plină cu cărți despre apicultură”, povestește Viorica.

Nu s-a oprit aici. Tot în cadrul LEP a fost ajutată să transpună visul ei într-un plan de afaceri și a participat la un concurs de granturi pentru inițierea unei afaceri în domeniul apicol. Nici azi nu-i vine să creadă că este unul dintre cei 20 de câștigători ai concursului și că în baza grantului în valoare de 2 mii de dolari a procurat în această primăvara 10 stupi și tot atâtea familii de albine, pe care deja le-a înmulțit și acum se bucură de o prisacă cu 19 familii de albine de cea mai bună rasă.

„De câțiva ani, de când am rămas în doi, feciorul este mâna mea dreaptă și discut cu el toate planurile de viitor. Gabriel se documentează în fiecare zi și are mai multe idei cum am putea dezvolta afacerea și promova un mod sănătos de viață între locuitorii din regiune”, povestește cu mândrie Viorica.

Ca parte a angajamentelor din cadrul LEP, Viorica Anghel a creat o întreprindere individuală și, având acte în regulă, planifică cu timpul să angajeze unul sau doi ajutori la prisacă. Mai are un vis: să ajute și alte câteva persoane cu dizabilități din regiune să-i urmeze calea și să pună și ei pe picioare o afacere profitabilă.

„Dacă eu am reușit, atunci vor reuși și ei. Cel mai valoros lucru pe care l-am obținut în cadrul LEP, pe lângă cunoștințe și ajutorul financiar, a fost încrederea pe care au investit-o în mine toți cei implicați în acest proiect și asta vreau să transmit și eu mai departe”, ne spune Viorica Anghel cu mult entuziasm. Ea susține că acum parcă a prins la aripi și a căpătat demnitatea care i-a lipsit în cei 35 de ani de crize la limită.  

‹ adv ›

Locuri de muncă decente pentru tinerii expuși excluziunii sociale, noi oportunități de dezvoltare a afacerilor, posibilități de instruire a șomerilor la locul de muncă și facilitarea asocierii grupurilor de producători – sunt doar câteva dintre beneficiile de care se bucură locuitorii raionului Cahul în rezultatul Parteneriatului Local de Ocupare.

LEP este o inițiativă a proiectului Organizației Internaționale a Muncii „Promovarea ocupării forței de muncă pentru tineri” pilotat pentru prima dată în Republica Moldova. Costul proiectului este de aproape 404 mii de dolari americani, 184 de mii dintre care reprezintă contribuția OIM, iar 15 mii de dolari este contribuția actorilor locali. Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) va contribui cu peste 204 mii de dolari, prin scheme de granturi.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›