‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriVitalie Ababii: „Fără irigare, nu poate fi vorba de înființarea unei livezi superintensive”

Vitalie Ababii: „Fără irigare, nu poate fi vorba de înființarea unei livezi superintensive”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În 2012, Vitalie Ababii din Dubăsari a decis să înființeze o plantație de mere pe o suprafață de șase hectare. De atunci, îndrăgind pomicultura, plantația sa a crescut considerabil, ajungând la 50 de hectare.

Aceasta este dotată cu sistem de irigare prin picurare şi plasă antigrindină, agricultorul obținând și certificarea Global G.A.P, care facilitează exportul în țările Uniunii Europene.

„Din 2007 până în 2012 ne-am ocupat doar cu creșterea legumelor. Cererea pe piață era foarte mică, așa că ne-am orientat spre înființarea livezilor. Primii ani au fost foarte complicați, pentru că am învățat totul din mers, acum însă nu regret o clipă că am luat-o pe această cale”, își amintește Vitalie Ababii.

Un rol important în tranziția de la creșterea legumelor la plantarea livezilor l-a constituit accesul la irigare. Odată cu reabilitarea sistemului centralizat de irigare „Coșnița”, prin intermediul programului Compact, producătorul poate obţine cantitatea şi calitatea fructelor mult dorită.

„Cu ajutorul a trei tensiometre putem verifica ce deficit de apă avem la fiecare pom în parte şi când este necesar să fie udat. Fără irigare nici nu poate fi vorba de întreținerea unei livezi superintensive”.

‹ adv ›

Deşi înfiinţarea unei livezi superintensive implică investiţii mai mari, aceste cheltuieli se recuperează în doar câțiva ani, întrucât fructele sunt de calitate mai înaltă, iar recolta este net superioară livezilor tradiţionale.

În acest an, agentul economic estimează o roadă record de aproximativ 70 tone de mere la hectar. Majoritatea urmează să ajungă pe piața din Federația Rusă.

Chiar dacă producătorii de mere se confruntă la moment cu fenomenul supraproducţiei, dnul Ababii rămâne oricum optimist, fiind convins – calitatea va bate cantitatea.

„Calitatea merelor depinde de foarte mulţi factori: sistemul de irigare, elementele de protecţie, cum ar fi plasa antigrindină, dar mai presus de toate este atitudinea responsabilă pe care o manifeşti în ceea ce faci. Nu există zi în care să nu verific dacă livada nu a fost afectată de vreun dăunător”.

‹ adv ›

Pe lângă mere, producătorul creşte cinci soiuri de prune pe o suprafaţă de 22 hectare, iar majoritatea sunt exportate în UE.

„Dacă recolta de mere în acest an este una record, în cazul prunelor aceasta este mai mică decât în anii precedenţi din cauza îngheţurilor de primăvară. Estimez o recoltă în jur de 15 tone per hectar pentru acest sezon”.

Totuşi, nu doar condiţiile meteorologice reprezintă o provocare pentru agricultori. Printre cele mai dificile probleme cu care se confruntă Vitalie Ababii la moment sunt lipsa forţei de muncă şi costul înalt al inputurilor agricole.

„Ce fel de afacere fără greutăţi? În primul rând, trebuie să fii optimist, să înveţi să ai răbdare, să laşi nervii la o parte, iar când apare o problemă să nu dai mâinile în jos, ci imediat să încerci să găsești o soluție”, i-a îndemnat pe toţi agricultorul.

Potrivit lui Vitalie Ababii, trebuie să existe o colaborare eficientă între agricultori și autorități.

„Ar fi bine să existe înţelegere reciprocă între noi, agricultorii, şi statul. De datoria noastră este să ne onorăm angajamentele şi să achităm la timp impozitele. Totodată, statul trebuie să își asume responsabilitatea de a achita subvenţiile promise la timp”, a menţionat antreprenorul.

‹ adv ›

Pentru anul viitor, producătorul planifică să extindă suprafața cu livezi, plantând cais, piersic, vișin și cireș – culturi agricole pe care le consideră profitabile.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›