În 2012, Vitalie Ababii din Dubăsari a decis să înființeze o plantație de mere pe o suprafață de șase hectare. De atunci, îndrăgind pomicultura, plantația sa a crescut considerabil, ajungând la 50 de hectare.
Aceasta este dotată cu sistem de irigare prin picurare şi plasă antigrindină, agricultorul obținând și certificarea Global G.A.P, care facilitează exportul în țările Uniunii Europene.
Un rol important în tranziția de la creșterea legumelor la plantarea livezilor l-a constituit accesul la irigare. Odată cu reabilitarea sistemului centralizat de irigare „Coșnița”, prin intermediul programului Compact, producătorul poate obţine cantitatea şi calitatea fructelor mult dorită.
Deşi înfiinţarea unei livezi superintensive implică investiţii mai mari, aceste cheltuieli se recuperează în doar câțiva ani, întrucât fructele sunt de calitate mai înaltă, iar recolta este net superioară livezilor tradiţionale.
În acest an, agentul economic estimează o roadă record de aproximativ 70 tone de mere la hectar. Majoritatea urmează să ajungă pe piața din Federația Rusă.
Chiar dacă producătorii de mere se confruntă la moment cu fenomenul supraproducţiei, dnul Ababii rămâne oricum optimist, fiind convins – calitatea va bate cantitatea.
Pe lângă mere, producătorul creşte cinci soiuri de prune pe o suprafaţă de 22 hectare, iar majoritatea sunt exportate în UE.
Totuşi, nu doar condiţiile meteorologice reprezintă o provocare pentru agricultori. Printre cele mai dificile probleme cu care se confruntă Vitalie Ababii la moment sunt lipsa forţei de muncă şi costul înalt al inputurilor agricole.
Potrivit lui Vitalie Ababii, trebuie să existe o colaborare eficientă între agricultori și autorități.
Pentru anul viitor, producătorul planifică să extindă suprafața cu livezi, plantând cais, piersic, vișin și cireș – culturi agricole pe care le consideră profitabile.
Comentarii