‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 15 iulie, 2024
41.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVitalie Gorincioi: „Producția de calitate nu va rămâne niciodată în depozite”

Vitalie Gorincioi: „Producția de calitate nu va rămâne niciodată în depozite”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În contextul în care alte 205 companii autohtone au obţinut permisiunea de a livra fructe şi legume pe piața rusă, Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct a constat că, producția de calitate nu va rămâne nicodată în depozite, respectiv producătorii trebuie să depună efort ca să crească fructe și legume de calitate. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de presă organizată de MADRM.

„Avem deja o experiență destul de bună de export și pe piețele din UE. Evident că oriunde nu am exporta, trebuie să livrăm produse de calitate și acestea vor fi cumpărate. Este foarte imortant ca să ajungă la destinație anume acea producție pe care o încărcăm în camioane, pentru că am avut mari probleme, chiar și în anul trecut, când se încărcau camioane cu producție de calitate proastă, care traversa Nistrul, se descărca și încărcau produse poloneze sau ucrainene. Trebuie să înțelegem că, aceasta este reputația noastră ca și țară, ca și producători. Fermierii trebuie să se concentreze pe a produce producție bună, totodată să se folosească de oportunitatea de a exporta atât pe piețele din Est cât și cele din Vest. La fel de important este și faptul că, trebuie să vindem fructele și legumele noastre cu prețuri care ne-ar acoperi cheltuielile și ne-ar da posibilitatea să ne dezvoltăm. Federația Rusă, la fel ca și țările din UE, solicită ca producătorii să dețină certificate de calitate cum sunt Global G.A.P. și noi producătorii suntem gata să ne conformăm”, a menționat Gorincioi.

Totodată, acesta a constat că mai multe companii şi până acum exportau pe piaţa rusă, doar că prin intermediul acelor exportatori care nu aveau interdicţii, ceea ce însemna ratarea unei părți de profit.

„Lista expediată Federației Ruse a fost coordonată cu Asociația, societatea civilă, producători. La baza selectării întreprinderilor a fost faptul ca acestea să dețină terenurile agricole pe care cresc produsele, să dispună de capacități de stocare și prelucrare a fructelor și, evident, posibilități de a produce calitativ. Sunt de părerea că fermierii trebuie să supravegheze, astfel ca să nu se producă reexportul, pentru că suntem cointeresați să exportăm produsele noastre autohtone”, a mai adăugat președintele Asociației Moldova Fruct.

În aceeași ordine de idei, directorul general ANSA, Vladislav Cotici, a precizat că ANSA este garantul calității produselor care urmează a fi exportate, respectiv ca acestea să corespundă tuturor parametrilor impuși de către Rosselhoznadzor.

„La moment, la ANSA sunt înregistrați circa 2700 de producători de fructe și mă refer la mere, pere, gutui, caise, piersic, prun ș.a. În luna ianuarie curent, au fost eliberate peste 1700 de certificate fitosanitare pentru exportul fructelor și strugurilor către Federația Rusă”, a comuicat Vladislav Cotici.

‹ adv ›

De menționat că, peste 177 de companii, inclusiv din stânga Nistrului și-au realizat produsele în anul 2019 în Federația Rusă. Preponderent, au fost exportate mere – circa 53 de mii de tone, caise – 4 mii de tone, cireșe – 8 mii de tone, nectarine – 365 de tone, pere – 142 de tone, prune și vișine – 6 mii de tone.

Lista completă a companiilor care pot exporta în Federația Rusă fructe și legume poate fi accesată aici.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›