Pentru sectorul horticol, necesarul de muncitori zilieri este de peste 150 de mii anual, potrivit unui studiu realizat de USAID/APM. Din acest număr, în 2019 au fost înregistrați oficial doar 19 428 zilieri.
Astfel, cu mult peste jumătate din zilieri nu sunt înregistrați oficial, iar motivul ar fi atât lacunele Legii privind activitatea zilierilor în agricultură, indiferența autorităților la necesitatea realizării unui studiu amplu pe sector, cât și, drept rezultat, indiferența unor producători.
Vitalie Obrijanu, directorul SRL „Fresh Time”, una dintre întreprinderile de top din sector, a oferit mai multe detalii pentru Agrobiznes despre cum a reușit să evite aceste probleme în cadrul companiei sale, ce soluții, potrivit lui, trebuie aplicate și care sunt impedimentele create de legislație.
Legea zilierilor – cu lacune ce stagnează activitatea muncitorilor
Indemnizațiile – motiv de evitare a legii
Nu o singură dată producătorii agricoli ne-au anunțat despre faptul că muncitorii zilieri nu vor să se angajeze oficial din motiv că ar putea pierde indemnizațiile.
Asigurarea socială – prea scumpă pentru zilieri
Zilierii sunt obligați prin lege să aibă contracte de asigurare socială, indiferent de câte zile au prestat serviciile respective. Suma care urmează a fi achitată pentru contractul de asigurare socială pentru anul acesta este de 2736 lei, sumă mult prea mare pentru zilieri.
Astfel, pentru a stimula zilierii să muncească oficial, statul trebuie să înlăture impedimentele respective, indicând în legislație începând de la ce sumă de bani sau perioadă lucrată achitarea asigurărilor sociale și a indemnizațiilor vor fi posibile.
Diversificarea producerii – soluție contra emigrării masive a populației de la sate
Statul trebuie să analizeze impactul de durată al subvențiilor
Stabilind care sunt domeniile prioritare, din perspectiva piețelor de desfacere, dar și locurilor de muncă create, va fi soluționată și problema zilierilor.
Fără achitarea impozitelor – nu putem dezvolta o economie durabilă
Pe de altă parte, Vitalie Obrijanu susține că nici statul nu are prea multe soluții, în condițiile în care nu sunt achitate impozitele necesare pentru activitatea zilierilor.
Potrivit lui, având mai multe exemple fiabile peste hotarele țării, le-am putea implementa și la noi.
Drept rezultat, producătorii au ajuns „să importe” brațe de muncă
Emigrarea muncitorilor populației de la sate, a potențialilor muncitori zilieri este rezultatul atât a unui mecanism imperfect impus de autorități, care a creat noi ziduri birocratice, cât și indiferenței populației.
Drept rezultat, producătorii autohtoni de fructe au ajuns „să importe” muncitori zilieri din țări precum Uzbekistan în ultimii doi ani, iar emigrarea populației de la sate se înregistrează tot mai des.
Comentarii