‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleViticultorii așteaptă acreditarea laboratorului specializat de verificare a materialului de înmulțire și săditor viticol

Viticultorii așteaptă acreditarea laboratorului specializat de verificare a materialului de înmulțire și săditor viticol

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În Republica Moldova există laboratorul specializat de testare a materialului de înmulțire și săditor viticol, însă acesta funcționează fără acreditare necesară. Afirmația aparține reprezentanților Oficiului Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) care au organizat seminarul cu tema „Profilaxia şi combaterea Cancerului bacterian şi a altor boli bacteriene la viţa de vie”, la Chișinău, pe data de 24 martie.

În cadrul seminarului specialiștii au explicat viticultorilor profilaxia şi combaterea bolilor bacteriene la viţa de vie precum și cadrul regulatoriu privind profilaxia şi combaterea acestor boli.

Cancerul bacterian la viţa de vie

‹ adv ›

Vladimir Corobca, expert coordonator în Direcţia Asigurarea Calităţii şi Conformității Produselor Vitivinicole ONVV, a menționat că viticultorii suferă din cauza bolilor bacteriene care dăunează culturile viticole. În mod special, acesta a vorbit despre cancerul bacterian la viţa de vie, dar și despre necroza bacteriană a viţei de vie și pătarea bacteriană.

„La seminar s-a discutat în general despre bolile bacteriene și în mod special despre cancerul bacterian. Este o boală foarte periculoasă pentru plantațiile viticole din țară. La moment estimativ suprafața plantațiilor afectate de către acesta boala ar varia în jur de 20 – 30%. Gradul de afectare este diferit – de la 2-3% până la 30-40%. Pe parcursul seminarului de astăzi am ajuns la concluzia că în a lupta cu principala boala bacteriana (cancer) trebuie să purcedem la organizarea corectă a plantațiilor viticole, care constă în faptul că trebuie să alegem corect terenul, solul, combinația altoi-port-altoi. Pe planul doi ar fi calitatea materialului săditor, care trebuie să fie liber de cancerul bacterian. Și în conformitate cu actele normative din Republica Moldova acest lucru este posibil”, a explicat Corobca.

Acreditarea laboratorului

Vladimir Corobca a mai spus că autoritățile abilitate nu au un laborator acreditat, care ar putea depista forma latentă a cancerului bacterian şi care ar asigura aplicarea unor activități mai ferme de profilaxie şi combatere a acestei boli. Totodată, cadrul regulatori din Republica Moldova nu impune măsurile necesare de profilaxie şi combatere a acestor boli, a mai spus acesta.

‹ adv ›

Expertul susține că lipsa unei acreditări specializate pentru laboratorul care execută în prezent testări fitosanitare la producerea materialului de înmulțire şi săditor viticol reprezintă o problemă foarte serioasă care ar trebuie să fie rezolvată de ministerul de resort și organele de control.

„Nu avem un laborator acreditat care ar putea testa materialul săditor atât cel de import, cât și cel de proveniența autohtonă. Nu avem laboratorul corespunzător și în cazul acesta el nefiind acreditat nu are dreptul să testeze materialul săditor de import. Laboratorul acesta acordă servicii, dar serviciile acestea sunt utile numai în cazul în care nu sunt contestații”, a explicat Vladimir Corobca.

Specialistul în asigurarea calității produselor vitivinicole a mai spus că ONVV vrea să amelioreze sectorul vitivinicol pentru că uneori se atestă insuficiența de produse vitivinicole de calitate. Corobca susține că situația s-ar putea îmbunătăți doar prin modernizarea sectorului dat prin implementarea tehnologiilor avansate.

Pepinieriștii vor să exporte butași și așteaptă decizia UE

‹ adv ›

Dumitru Rusu, șeful Direcţiei Control semincer din cadrul Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), a menționat, la rândul său, despre interdicția la export pentru material săditor viticol din Moldova în UE.

„Noi nu avem voie la moment să exportăm de aceea noi suntem incluși în Uniunea Europeană în lista țărilor terțe care nu li se permite. Dar fiecare țară, conform directivelor UE, decide singură dacă ne permite sau nu să intre cu material săditor viticol din Moldova”, spus Rusu.

Totodată, acesta a spus că ANSA s-a adresat către UE ca acest lucru să fie permis producătorilor din Moldova.

„Dar noi importăm din UE și ne-am adresat către UE să ne permită și exportul. Demersul nostru se examinează de către țările UE ca să ne permită. În 10-12 luni se examinează demersurile respective. Noi am depus la sfârșitul anului trecut”, a mai spus Dumitru Rusu.

Acesta a vorbit și despre necesitatea de a lansa acreditarea acestor laboratoare care efectuează controlul sanitar.

Oficiul Naţional al Viei şi Vinului este instituție publică pe lângă Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, cu statut de persoană juridică. Printre atribuțiile de bază se numără: implementarea politicii statului în sectorul pepinieritului viticol, viticulturii, fabricării şi circulaţiei vinurilor etc.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›