‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
43.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriViticultorii de la Căușeni: Ce folos că strugurii au rodit, dacă vor rămâne să...

Viticultorii de la Căușeni: Ce folos că strugurii au rodit, dacă vor rămâne să se strice în câmp

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Degeaba au rodit viile din plin anul acesta. Mii de tone de struguri vor rămâne fără cumpărători în raionul Căuşeni. Este vorba în special despre soiurile de masă Cardinal, Codreanca şi Flora, susţin producătorii. Piaţa internă nu va putea achiziţiona o cantitate atât de mare. În aceste condiţii, pentru a reduce pierderile, ţăranii vor fi nevoiţi să-şi umple beciurile cu vin produs în condiţii casnice din struguri de masă. 

În condiţiile unui an bogat în care ploile au fost la vreme, recolta de struguri este şi ea pe măsură. De la un singur hectar de plantaţie cu soiuri de masă anul acesta producătorii strâng până la zece tone de poamă.

Mihail Bobicov din Căuşeni are plantate şase hectare cu viţă de vie, toate cu soiuri de masă. Bărbatul susţine că vara aceasta preţul de vânzare a scăzul de două ori în comparaţie cu alţi ani, iar exportul a fost practic lichidat. Aşa că strugurii sau vor rămâne pe butuc, sau vor fi puşi la fermentare.

‹ adv ›

Oamenii simpli din satele raionului Căuşeni, a căror sursă principală de venit o reprezintă cultivarea viţei-de-vie, sunt revoltaţi de preţurile mici pentru struguri, care nu pot acoperi cheltuielile pentru producerea lor.

Maria Bocancea are 63 de ani. Ieşită la pensie, femeia a hotărât să se ocupe cu agricultura, dar lipsa unei pieţi adecvate de desfacere a descurajat-o. Acesta spune că anul viitor va lăsa via în paragină şi nu o va mai prelucra.

Constrânşi de situaţie, micii producători de prin satele raionului vin la oraş să-şi comercializeze recolta la negru, într-o piaţă improvizată de pe strada Frunze.  Aici preţul strugurilor de masă se ridică până la 8 lei şi este de două ori mai mic decât anul trecut. Chiar şi așa, o parte din producţie este dusă acasă pentru că nu se vinde.

‹ adv ›

Totuşi, producătorii mai au noroc de rutele care se îndreaptă, sau vin de la mare din Ucraina. Un kilogram de poamă de masă în țara vecină este mai scump de 30 de lei. Experţii precizează că, în acest an, se aşteaptă o recoltă de struguri de masă  de aproximativ 780 de mii de tone, cu aproximativ 30 la sută mai mult în comparaţie cu 2012.

Sursa: Studio-l.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›