‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 3 noiembrie, 2024
8.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleViticultorii italieni se bucură de succes, crescând soiuri moldovenești

Viticultorii italieni se bucură de succes, crescând soiuri moldovenești

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Viticultorii italieni se bucură de succes și recolte înalte crescând soiuri de struguri moldovenești. Este vorba de soiul Kișmiș Lucistîi și Kișmiș Moldovenesc, soiuri care în țara noastră sunt abia la etapa de testare și promovare.

„Kișmiș Lucistîi e un soi fără semințe din selecția institutului nostru, cu bobițe roze și coacere medie spre târzie. Italienii l-au luat de la noi, l-au înregistrat în catalogul lor, îl multiplică și vând strugurii cu mult mai scump decât alte soiuri pe care le au ei. Până la 3 euro kilogramul ajunge să coste un kilogram de struguri Kișmiș Lucistîi. Pentru comparație, de exemplu soiul Muscat de Italia, e al lor, se vinde cu 1,5-2 euro per kilogram”, susține specialistul independent în viticultură, Gheorghe Gaberi.

În prezent, suprafața podgoriilor cu acest soi de struguri, în țara noastră, se întinde doar pe aproximativ 2 hectare.

„În iernile anterioare,cu temperaturi scăzute, îngheța. Se întâmpla că toamna strugurii se coceau, vița nu. Dar condițiile climatice din ultimii ani sunt ideale pentru a mări suprafețele cu acest soi. În acest an l-am studiat și s-a copt perfect și bobițele și vița. Vrem să-l promovăm mai pe larg în țara noastră”, spune Gaberi.

Potrivit specialistului, în sistem de Pergola, italienii obțin ciorchine de Kișmiș Lucistîi de până la 3 kilograme. Iar cantitatea de recoltă este de 25-30 de tone la hectar.

„Italienii spun că autorii acestui soi ar merita un monument chiar în centrul Romei, la noi însă, stă în umbră”, ne-a zis specialistul.

‹ adv ›

Un alt soi autohton de care se bucură viticultorii din peninsulă este Kișmișul Moldovenesc.

„Este un soi cu boabă neagră, care cu părere de rău tot nu este pe larg răspândit. Noi ne-am obșinuit așa, plantează străinii, obțin roade frumoase și apoi ne luăm și noi din urma lor”.

Gheorghe Gaberi spune că așa sa-ntâmplat și cu soiul de struguri pentru vin Viorica, autohon. Atunci când a fost adus în țară și plantat, cele mai mari suprafețe erau în regiunea orașului Krasnodar, din Federația Rusă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›