‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 16 iunie, 2025
27.2 C
Chișinău
RO
IT
‹ adv ›
HomepageArticoleVladimir Chironachi, vinificator: „Continuăm tradiția producerii vinului pe care o practicau străbuneii”

Vladimir Chironachi, vinificator: „Continuăm tradiția producerii vinului pe care o practicau străbuneii”

Comentarii

‹ adv ›

În zona de sud a Republicii Moldova, Vladimir Chironachi a fondat, acum câțiva ani, vinăria Casa cu Tradiții, o mică afacere de familie, unde produce un vin ce simbolizează continuitate, dragoste și pasiune.

Afacerea lui Vladimir Chironachi din Cahul vine să continue tradiția de a produce vin începută și transmisă din generație în generație. Mai întâi practicată de străbunei, apoi de bunici și părinți.

vladimir chironachi

„Am moștenit pasiunea și dragostea pentru tot ce înseamnă vinificație și viticultură și am decis să pornesc o mică afacere de familie în domeniul producerii vinului, având la bază experiența acumulată pe parcursul mai multor ani. Convingerea mea este că trebuie să producem un vin de calitate și mai puțin să ne orientăm spre cantitate”, ne-a povestit Vladimir Chironachi. 

Acesta este de părere că vinul este mai degrabă o licoare, iar pentru ca să obții rezultatul propus este nevoie, pe lângă multă muncă, și de multă dragoste, pasiune și dedicare. 

‹ adv ›

Astfel că, pe lângă activitățile de bază pe care le are zi de zi, bărbatul a decis să înființeze o plantație de viță-de-vie și o vinărie, unde să-și dezvolte propria producție, iar mai apoi să transmită și altora vinul produs la Casa cu tradiții.

Vinăria a fost fondată în anul 2022, iar plantația de viță-de-vie are atât soiuri de struguri autohtone cum ar fi Feteasca Neagră, cât și struguri pentru producerea vinului alb – Muscat Ottonel. 

„Suntem încă la început de cale, o mică vinărie de familie, dar ne propunem să producem doar vin de calitate,  alb și roșu din două soiuri de struguri. Ulterior, vom depune efort pentru a crește și a ne extinde, inclusiv vinăria și soiurile pe care le cultivăm”, a mai spus Vladimir Chironachi.

Plantația se întinde pe o suprafață de 1,5 ha, dintre care un hectar este plantat cu soiul Feteasca Neagră și 0,5 ha cu soiul Muscat Ottonel. 

‹ adv ›

Producătorul a procurat teren pentru a construi, în viitor, o cramă, a extinde secția de producere și a ajunge la cât mai mulți consumatori, care vor aprecia vinul și dedicația cu care a fost produs. 

„Ceea ce avem noi diferit este metoda de producere a vinului, care ne ajută să obținem un vin ecologic. Din momentul recoltării și până în momentul îmbutelierii vinului nu intervenim cu produse chimice. Culegerea, zdrobirea, fermentarea, filtrarea inclusiv îmbutelierea nu este una tradițională. Astfel, noi continuăm tradiția de producere a vinului pe care o practicau încă străbuneii.

În consecință, vinul pe care îl obținem preia integral toate microelementele din struguri, necesare atât în timpul zdrobirii, cât și în timpul fermentării. Producem un vin cu o nuanță accentuată, specifică de fructe de pădure, totodată aceasta ne oferă posibilitatea ca vinul să reziste în timp. Nu adăugăm nici sulf, nici alte substanțe utilizate de obicei la maturizarea, fermentarea vinului”, a explicat vinificatorul. 

Vinăria Casa cu tradiții este membră a Clusterului de vinificație din regiunea Cahul, astfel că vinurile produse sunt expuse în cadrul Centrului Oenologic, care a fost inaugurat, la data de 11 mai curent, în incinta Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” din Cahul.

„Datorită acestei asocieri avem posibilitatea de a ne expune vinurile pentru un număr mult mai mare de oameni, care vizitează regiune de sud a țării și nu doar. În cadrul Centrului Oenologic, care a fost creat cu suportul financiar al UE, graţie programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD Moldova şi UNICEF, turiștii vor putea să degusteze vinurile tuturor membrilor Clusterului, să afle povestea din spatele fiecărui vin, să cunoască oamenii care l-au produs, dar și să cumpere vinul care i-a cucerit”, a mai adăugat Vladimir Chironachi.

Producătorul spune că a decis să se alăture Clusterului din mai multe motive, dar cel mai important a fost necesitate de promovare și marketing. 

„La moment, piața din Republica Moldova este asigurată cu vinuri de la micii și marii producători. Fiind o vinărie mică, avem nevoie de suport pentru a ajunge la potențialii consumatori, a le spune istoria noastră, a ne face cunoscuți. Mai mult ca atât, prin intermediul Clusterului vom putea participa la traininguri pe diverse teme, inclusiv marketing, branding, vânzări, comunicare precum și la sesiuni de instruire. Vom învăța unii de la alții și vom deveni mai buni, vom acumula experiență și vom putea cuceri noi piețe.”

Vinăria Casa cu tradiții este amplasată în municipiul Cahul și este una dintre cele 10 vinării care vor beneficia de acces la resurse comune, inclusiv cercetare și inovație, promovarea vinurilor pe piețe externe, implicarea în proiecte de dezvoltare a industriei prin intermediu Clusterului de vinificație. 

Amintim, Clusterul de vinificație din regiunea Cahul a luat naștere în anul 2022, urmare a unui proiect de identificare a oportunităților de clusterizare a sectoarelor cheie în regiune, în cadrul Programului EU4MOLDOVA: Regiuni-cheie.

‹ adv ›
‹ adv ›

Site, logo și comunicare digitală pentru afaceri din agricultură

Simplu și rapid. Noi ne ocupăm de tot. Tu crești afacerea.

Află mai multe

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›