‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriVladimir Simașco, producător de culturi aromatice: 2020 e cel mai rău an din ultimele...

Vladimir Simașco, producător de culturi aromatice: 2020 e cel mai rău an din ultimele 3 decenii. Sper să reușim cu exportul în Bulgaria

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Condițiile de secetă care au caracterizat acest an agricol și-au pus amprenta și asupra cultivării plantelor medicinale și aromatice. Chiar dacă se consideră că acestea sunt mai puțin pretențioase și mai rezistente la condițiile de mediu, fermierul din satul Cioara, raionul Hâncești, Vladimir Simașco, cu o experiență în domeniul cultivării plantelor aromatice de peste 30 de ani, susține că acest an a redus drastic producția de uleiuri aromatice și este cel mai prost an din toată experiența sa.

Plantație de salvie // Foto: Agrobiznes

„De 30 de ani, de când mă ocup de creșterea plantelor aromatice, an mai rău nu am avut. Spre comparație, ceea ce am obținut anul trecut, acum e de vreo 6 ori mai puțină cantitatea de uleiuri aromatice procesate. În anii precedenți, strângeam 3-4 tone de ulei, acum niciuna. Cauzele sunt legate direct de secetă și înghețuri, perioada de înflorire a culturilor a fost scurtă. Situația e proastă nu doar pentru culturile de salvie și levănțică, dar și pentru altele, precum mărarul. În anii precedenți, în ani buni, făceam 4-5 tone de ulei de mărar de pe 100 de hectare, însă în acest an sunt câteva sute de litri. Îmi e și groază să mă gândesc la cât de rău a fost acest an”.

Recoltarea manuală a levănțicăi, s. Cioara // FOTO: Agrobiznes

În ciuda situației dezastruoase din acest an, Simașco a obținut profit de pe urma plantației de fenicul.

„Cultura datorită căreia s-a căpătat producția în acest an a fost feniculul. E o plantă rezistentă la secetă. Are o proprietate bună, sistemul radicular pătrunde adânc în sol, asemeni rapiței. De aceea a și avut posibilitatea să se mențină. Roada la fenicul e de 57 de litri de ulei per hectar. În condițiile anului acesta e bine, chiar foarte bine”.

Plantație de fenicul, s. Cioara // Foto: Agrobiznes

De ani buni, SRL „Cioara” exportă uleiurile aromatice în Bulgaria și nici acest an nu va fi o excepție.

„Din câte cunosc, la bulgari condițiile climaterice și-au spus cuvântul, iar cu pandemia aceștia nu au avut brațe de muncă. De aceea ne așteptăm să avem prețuri bune.  Cu toate acestea, procesarea încă nu s-a terminat, iar prețurile finale de comercializare încă nu s-au format. Sper ca acestea să fie anunțate până pe 15 august. Așa e, de obicei, în fiecare an”.

Înterprinderea gestionată de Vladimir Simașco este specializată în cultivarea plantelor aromatice, precum: levănțică, salvie, mărar, isop, fenicul și coriandru- dar și a culturilor de grupa a II-a.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›