‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaVor mai fi sau nu majorări de prețuri pentru floarea soarelui

Vor mai fi sau nu majorări de prețuri pentru floarea soarelui

‹ adv ›
‹ adv ›

Prețurile pentru floarea soarelui au înregistrat majorări esențiale în ultimele săptămâni. Săptămâna trecută, au fost înregistrate prețuri record, iar Refinitiv Agriculture a menționat că uleiul de floarea soarelui a ajuns a fi cel mai scump din lume, după ce pentru prima dată în ultimii 4 ani a depășit prețul pentru uleiul de rapiță.

Unul din motive ar fi majorările de preț practic pentru toate culturile oleaginoase, dar și prognozele privind recolta redusă de floarea soarelui ce urmează a fi obținută în Rusia și Ucraina – unii dintre principalii jucători pe piața.

Totuși, potrivit analiștilor, probabil, a fost atins apogeul la capitolul prețuri, astfel, în continuare sunt puțin probabile creșteri. Totodată, aceștia subliniază faptul că în acest sezon prețurile vor fi oricum destul de mari.

Potrivit OilWorld, la moment, la nivel mondial se înregistrează reduceri de prețuri pentru contractele din octombrie-ianuarie. Spre exemplu, pentru contractele din octombrie-noiembrie prețurile au scăzut cu circa 15 dolari (până la 1010-100 dolari per tonă) în regiunea Mării Negre și cu până la 30 dolari în porturile europene (până la 1065 dolari/tonă pentru luna octombrie, 1030 – noiembrie, 1025 – decembrie).

Totuși, potrivit prognozelor agențiilor de profil din Rusia, recolta de floarea soarelui ce urmează a fi obținută în acest sezon va fi mai mică comparativ cu anul trecut (recolta din 2019 – 15,4 milioane de tone), estimările variind de la 11,8 la 13 milioane de tone.

Pe de altă parte, și în Ucraina, lider la capitolul producerea de floarea soarelui și exportul de ulei din aceasta, sunt prognozate recolte de 13,5-16 milioane de tone (în 2019 au fost recoltate 16,75 milioane).

‹ adv ›

Și Turcia, una din principalele piețe pentru semințele autohtone, va recolta mai puțină floarea soarelui comparativ cu anul trecut – circa 1,450 milioane de tone ( cu 150 de mii de tone mai puțin).

La noi în țară, potrivit datelor prezentate de Asociația Agrocereale, vom avea o recoltă de floarea soarelui de circa 500 de mii de tone, în jumătate comparativ cu anul trecul, când am recoltat circa un milion de tone.

În UE, campania de însămânțare a rapiței, o altă cultură oleaginoasă importantă, este în pericol din cauza lipsei precipitațiilor.

‹ adv ›

Astfel, prețurile pentru floarea soarelui vor depinde de situația pe piață pentru toate culturile oleaginoase importante, cum ar fi rapița, soia și palmierul pentru ulei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii