‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 15 ianuarie, 2025
-4.5 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageȘtiriVor primi sau nu producătorii de mere compensații? Ce spune ministrul agriculturii

Vor primi sau nu producătorii de mere compensații? Ce spune ministrul agriculturii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În contextul crizei generate de războiul din Ucraina, producătorii de mere se pomeniseră cu circa 120 de mii de tone de mere depozitate în frigiderele din țară.

Horticultorii au solicitat Guvernului acordarea unei compensații la prețul oferit de fabricile de prelucrare, pentru a acoperi cheltuielile suportate.  

Întrebat, în cadrul unei conferințe de presă, dacă Guvernul a analizat aceste solicitări Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii a specificat că urmează a fi estimate cantitățile ce vor fi absorbite de piața din România, ulterior se va decide inclusiv asupra oferirii compensațiilor.

‹ adv ›

Acesta a menționat că primele loturi de mere din Republica Moldova au ajuns deja în rețelele comerciale din România.

„Acum se poartă negocieri să fie extins sortimentul de mere exportat. Inițial s-a optat pentru soiurile galbene, acum se poartă discuții și pentru cele roșii. La moment, se deschid un șir de alte posibilități de comercializare pentru cantitatea rămasă. Mai avem la dispoziție 2 luni în care, în cazul în care anumite cantități nu vor fi vândute, se va decide asupra oferirii unui suport financiar producătorilor”.  

Totodată, Viorel Gherciu a anunțat că săptămâna viitoare, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, va merge în Egipt, unde va discuta cu omologul său aspectele semnării Acordului de Liber Schimb, care prevede inclusiv și exportul de mere pe această piață.

Oficialul a mai adăugat că pentru merele din Republica Moldova este deschisă piața din India, dar nu se poate vorbi despre o intrare imediată cu stocurile existente, deoarece cantitățile în această privință sunt stabilite din timp. 

‹ adv ›

Potrivit Asociației Moldova Fruct, peste 13.000 de tone de mere moldovenești din recolta anului 2021 au fost exportate pe piețe de desfacere diferite de Federația Rusă, cum ar fi Uniunea Europeană, Asia Centrală, Golful Persic și Africa de Nord.

Peste 2.000 tone au fost deja exportate la distanțe mari în containere maritime. În premieră, merele produse în Moldova au fost exportate în Germania, Kuwait, Malaiezia și Kârgâzstan.

Astfel, dacă merele moldovenești din recolta anului 2020 au fost exportate în 9 țări, atunci merele recoltate în 2021 deja au fost exportate în 25 de state.

‹ adv ›

De menționat că România, anual, importă circa 100 de mii de tone de mere, preponderent din Polonia.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›