După ce în luna aprilie a anului 2018 în UE a fost interzisă utilizarea în aer liber a neonicotinoizilor: imidacloprid, thiamethoxam, tizanidine, mai multe țări membre UE au solicitat derogări de urgență cu privire la utilizarea substanțelor pe teritoriul lor, printre acestea numărându-se și România.
Cu toate acestea, ieri, 3 decembrie 2019, Parlamentul European a votat draftul Rezoluției pentru reducerea utilizării pesticidelor în agricultură. Prin această Rezoluție a Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European se cere interzicerea utilizării neonicotinoidelor în agricultură, punerea accentului pe folosirea unor metode prietenoase cu mediul pentru combaterea dăunătorilor. În Rezoluție este subliniat și faptul că, apicultorii oferă gratuit servicii de polenizare.
„Pentru a salva albinele din UE, este nevoie de mai multe fonduri pentru cercetare și pentru o mai bună monitorizare. Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a aprobat marți (3 decembrie 2019 n.r.) o rezoluție care evidențiază punctele slabe ale inițiativei UE privind polenizatorul, care o face inadecvată pentru a aborda principalele cauze ale declinului polenizatorilor în Europa.
Comisia propune ca o reducere a utilizării pesticidelor să fie stabilită ca „indicator comun” pentru a evalua cât de eficiente sunt măsurile naționale în protejarea albinelor și a altor polenizatori. Pentru a ajuta la reducerea în continuare a reziduurilor de pesticide din habitatele de albine, eurodeputații doresc ca reducerea utilizării pesticidelor să devină o parte cheie a viitoarei politici agricole comune (PAC).
În sfârșit, Comisia solicită mai multe fonduri pentru a sprijini cercetarea cauzelor declinului albinelor pentru a proteja diversitatea speciilor polenizatoare. Indicatori ai vitalității coloniei ar trebui să fie, de asemenea, dezvoltați pentru a măsura dacă acțiunile implementate au avut succes.
Textul aprobat este o reacție la inițiativa Comisiei Europene privind polenizatorii UE și subliniază că măsurile sale sunt inadecvate pentru a proteja albinele și alți polenizatori de schimbările de utilizare a terenului, pierderea habitatului, agricultura intensivă, schimbările climatice și speciile extraterestre invazive. Inițiativa nu reușește să abordeze suficient principalele cauze ale declinului polenizatorilor care sunt esențiale pentru biodiversitate și reproducere în multe specii de plante, au fost de acord europarlamentarii”.
Astfel, în documentul votat de europarlamentari este indicat că: „11. Invită Comisia să propună legislație care să interzică producția, vânzarea și utilizarea tuturor pesticidelor pe bază de neonicotinoizi din întreaga Uniune fără derogare;”.
Rezoluția a fost adoptată cu 67 de voturi pentru, niciun vot împotrivă și o abținere. Pașii următori: Rezoluția va fi supusă la vot la ședința plenară din ianuarie de la Strasbourg.
Comentarii