Chiar dacă numărul tinerilor doritori de a lansa afaceri acasă este unul destul de mare, până la urmă, puțini dintre ei ajung să materializeze această dorință. Una dintre cele mai des menționate probleme se referă la lipsa surselor financiare. În cadrul webinarului AgriCOOL am invitat reprezentanții instituțiilor care vin cu soluții financiare pentru cei care pornesc un business agricol.
Olga Calmâș, specialist principal al Serviciului relații externe și comunicare AIPA, a prezentat mai multe detalii despre Programul de acordare a subvențiilor în avans pentru proiectele start-up, inclusiv ce modificări au fost introduse și cine sunt potențialii beneficiari.
Una dintre condițiile de bază pe care trebuie să le întrunească solicitanții de subvenții în cadrul programului dat este inițierea unei afaceri în mediul rural.
De menționat, în acest context că, lista instituțiilor acreditate de MADRM pentru prestarea serviciilor de consultanță și formare a producătorilor agricoli poate fi accesată aici.
Alte detalii despre programul de subvenționare vedeți în video de mai jos.
Olesea Frunză, șef Direcția Finanțare start-up ODIMM, a amintit că instituția are în derulare mai multe programe care vin să ajute antreprenorii sau viitorii antreprenori.
În anul 2019 a fost lansat un program dedicat exclusiv tinerilor antreprenori „Start pentru tineri”, care își propune să-i integreze în circuitul economic prin facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor sustenabile. Acesta prevede 4 etape de implementare și este dedicat categoriei de vârstă 18-35 de ani.
Și Andrian Buligari, fondatorul resursei fonduri.md, a specificat că orice investiție are potențial de a fi susținută pe mai multe căi, una dintre care sunt sursele nerambursabile.
Andrian Buligari a mai spus că este important să se cunoască că motorul antreprenorial are nevoie permanent de combustibilul investițiilor. Totodată, tinerii trebuie să înțeleagă că orice afacere bună trebuie să înceapă cu un plan de afaceri bine punctat și elaborat.
Ce alte informații utile au fost expuse de către invitați, vedeți în video de mai jos.
Vedeți și în ce afaceri agricole investesc tinerii din mediul rural și care sunt principalele probleme cu care se confruntă atunci când inițiază afaceri.
Acest webinar a fost realizat cu suportul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.
Comentarii