‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleWebinar AgriCOOL: Ce surse de finanțare sunt pentru tinerii care doresc să lanseze afaceri...

Webinar AgriCOOL: Ce surse de finanțare sunt pentru tinerii care doresc să lanseze afaceri agricole

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Chiar dacă numărul tinerilor doritori de a lansa afaceri acasă este unul destul de mare, până la urmă, puțini dintre ei ajung să materializeze această dorință. Una dintre cele mai des menționate probleme se referă la lipsa surselor financiare. În cadrul webinarului AgriCOOL am invitat reprezentanții instituțiilor care vin cu soluții financiare pentru cei care pornesc un business agricol.

Olga Calmâș, specialist principal al Serviciului relații externe și comunicare AIPA, a prezentat mai multe detalii despre Programul de acordare a subvențiilor în avans pentru proiectele start-up, inclusiv ce modificări au fost introduse și cine sunt potențialii beneficiari.

„Acest Program a fost lansat în vara anului 2018 și era dedicat inițial tinerilor și femeilor fermieri, iar ulterior grupul țintă a fost lărgit astfel că, de subvenții în avans pot beneficia și migranții reveniți de peste hotare. Scopul acestui program este crearea posibilităților, în mod special tinerilor fermieri, de a lansa afaceri noi în sectorul agricol. Una dintre principalele probleme cu care se confruntă țara noastră, la nivel național, se referă la migrația populației, în mare parte a tinerilor, astfel că programul vine să ajute această categorie a populației să se lanseze în afaceri în mediul rural”.

Una dintre condițiile de bază pe care trebuie să le întrunească solicitanții de subvenții în cadrul programului dat este inițierea unei afaceri în mediul rural.

„O altă modificare operată recent se referă la majorarea plafonului de vârstă, astfel beneficiari de subvenții pot fi persoanele de până la 40 de ani. Totodată, o atenție deosebită este acordată pregătirii profesionale în domeniul antreprenoriatului. Planul de afaceri este cel mai important document pe care trebuie să-l aibă bine structurat, bine gândit și fezabil pe o perioadă de cel puțin 5 ani, fiecare doritor de a se lansa în lumea afacerilor”, a amintit Olga Calmâș.

‹ adv ›

De menționat, în acest context că, lista instituțiilor acreditate de MADRM pentru prestarea serviciilor de consultanță și formare a producătorilor agricoli poate fi accesată aici.

Alte detalii despre programul de subvenționare vedeți în video de mai jos.

Olesea Frunză, șef Direcția Finanțare start-up ODIMM, a amintit că instituția are în derulare mai multe programe care vin să ajute antreprenorii sau viitorii antreprenori.

„Ceea ce este îmbucurător se referă la faptul că peste 45% dintre beneficiarii programelor sunt tinerii și peste 60% dintre beneficiari dezvoltă activități în domeniul agricol. În cadrul instituției funcționează Centrul de consultanță, care reprezintă o tangentă dintre beneficiar și ODIMM. Ce este important, la noi pot să vină tineri care încă nu au afaceri, vin mai întâi pentru o consultare, după care sunt redirecționați către programele eligibile. ODIMM dezvoltă peste 12 programe atât cu finanțare din bugetul de stat, cât și proiecte cu finanțare externă”.

‹ adv ›

În anul 2019 a fost lansat un program dedicat exclusiv tinerilor antreprenori „Start pentru tineri”, care își propune să-i integreze în circuitul economic prin facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor sustenabile. Acesta prevede 4 etape de implementare și este dedicat categoriei de vârstă 18-35 de ani.

Și Andrian Buligari, fondatorul resursei fonduri.md, a specificat că orice investiție are potențial de a fi susținută pe mai multe căi, una dintre care sunt sursele nerambursabile. 

„Indiferent dacă vorbim de un antreprenor care dorește să-și lanseze o afacere, sau să se dezvolte, el are nevoie de investiții sau altfel spus, de a identifica o sursă de finanțare fie sub formă de credit, fie din surse financiare acumulate pe parcursul anilor, fie din remitențe. O altă sursă care este tot mai des întâlnită este cea nerambursabilă”. 

Andrian Buligari a mai spus că este important să se cunoască că motorul antreprenorial are nevoie permanent de combustibilul investițiilor. Totodată, tinerii trebuie să înțeleagă că orice afacere bună trebuie să înceapă cu un plan de afaceri bine punctat și elaborat. 

‹ adv ›

Ce alte informații utile au fost expuse de către invitați, vedeți în video de mai jos.

Vedeți și în ce afaceri agricole investesc tinerii din mediul rural și care sunt principalele probleme cu care se confruntă atunci când inițiază afaceri.

Acest webinar a fost realizat cu suportul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›