‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSudzucker și Slusari: Zahărul brut din trestie va pune cruce pe ramura zahărului de...

Sudzucker și Slusari: Zahărul brut din trestie va pune cruce pe ramura zahărului de sfeclă din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

„Imediat ce în Moldova va intra prima tonă de zahăr de trestie, Uniunea Europeană şi Rusia vor avea motive pentru a-şi închide pieţele pentru zahărul moldovenesc”.

Despre aceasta a anunțat preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari, care a fost solicitat de agenția INFOTAG să comenteze declaraţia preşedintelui Consiliului de observatori al Sudzucker Moldova, Thomas Kirchberg, privind intenţia unui operator al pieţei de a aduce în Moldova zahăr brut de trestie. Slusari a spus că această încercare va nimici ramura zahărului din sfeclă din Moldova.

„Ramura sfeclei de zahăr din ţară şi aşa trece prin vremuri grele din cauza secetei şi crizei financiare din agricultură”, a menţionat el.

Slusari consideră că dacă trestia va ajunge pe piaţa internă, va scădea cererea la zahărul moldovenesc şi preţurile la zahăr.

„Aceasta înseamnă că se va produce tot mai puţin zahăr moldovenesc din sfeclă, se vor închide fabricile, vor scădea preţurile şi suprafeţele cultivate cu sfeclă de zahăr”, a spus Slusari, care consideră că aceasta este nimic altceva decât „pregătirea unei noi lovituri în agricultorii moldoveni”.

Zahărul brut din trestie, adus la fabrica de zahăr din Glodeni

‹ adv ›

Amintim că președintele Consiliului de Observatori al Sudzucker Moldova, membru al Comitetului de Conducere Sudzucker AG, Thomas Kirchberg a spus la ceremonia oficială de lansare a complexului de uscare al Agro-SZM că prelucrarea zahărului brut din trestie în Moldova va distruge industria zahărului din sfeclă din țara noastră.

„Astăzi vreau să fac publică o decizie, care ar putea să ne întoarcă înapoi în anul 2002, când Moldova a fost strivită de zahărul din trestie. Unul dintre operatorii de pe piață intenționează să importe zahăr brut din trestie, aparent, pentru a-l prelucra. În câmpul juridic această operație este ineficientă economic și experiența noastră ne-a demonstrat că acest zahăr se va strecura neapărat pe piața internă. Acest lucru va marca sfârșitul industriei zahărului. Iar aceasta înseamnă că, în loc să ne bucurăm de noile investiții într-un complex tehnologic modern, vom începe să evaluăm, la scurt timp, pierderile de pe urma procurării unei simple grămezi de metal uzat, lipsită de viitor”, a declarat Kirchberg.

Thomas Kirchberg
Thomas Kirchberg

Din numele concernului european Sudzucker AG dumnealui s-a adresat oficial Guvernului țării: „Nu admiteți sfârșitul fatal al investitorilor europeni și al partenerilor noștri agricoli, care au investit în industria zahărului cel puțin un miliard de lei”.

Președintele Consiliului de Observatori al Sudzucker Moldova a specificat pentru INFOTAG că compania dispune de informații, care confirmă faptul că zahărul brut din trestie va fi adus la fabrica de zahăr din Glodeni.

“Se presupune că va fi exportat în totalitate din Moldova, dar calculele elementare demonstrează că obținerea profitului, de pe urma rafinării zahărului brut din trestie, este posibilă doar cu condiția ca acest zahăr să rămână ilegal în Moldova. Anume din acest motiv, există riscul sporit ca operatorul, care administrează această fabrică, să profite de posibilitatea de a-l realiza ilegal pe piața internă”, a menţionat Kirchberg.

‹ adv ›

Dumnealui a subliniat că un caz analogic a avut loc și în anul 2002, când o companie moldo-rusă a importat, pentru a prelucra, 80 mii de tone de zahăr brut din trestie, aparent l-ar fi exportat, dar, de fapt, l-a realizat în Moldova.

„Acest volum – care depășea cu mult consumul anual de zahăr la nivel de țară, vândut ilegal, a provocat pierderi de durată în industria zahărului și a lipsit zahărul moldovenesc de piețe de desfacere externe – cea a țărilor CSI și cea a Uniunii Europene”, a spus la sfârşitul comentariului său Thomas Kirchberg.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›