‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriZece apicultori din Cahul vor primi granturi în valoare de 1500 de dolari pentru...

Zece apicultori din Cahul vor primi granturi în valoare de 1500 de dolari pentru dezvoltarea afacerii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Raionul Cahul este o zonă în care apicultura se poate dezvolta vertiginos, datorită florei și zonelor sale. Despre potențialul apiculturii în raionul Cahul am discutat cu Sergiu Pâslaru, un apicultor cu experiență.

„Avem peste 20 de mii de hectare de păduri de salcâm, peste 20 de mii de hectare cu floarea soarelui și 5 mii de hectare de rapița, Lunca Prutului este o bază meliferă foarte bună. În apicultură, în raionul Cahul, se poate de obținut rezultate, dar familii de albine avem de 7 ori mai puține decât avem nevoie pentru o astfel de bază meliferă”, a declarat Sergiu Pâslaru.

Totodată, acesta a menționat că, în pierdere de la acest deficit de albini nu sunt doar apicultorii, dar și agricultorii, ori polenizarea bună a câmpurilor înseamnă pentru ultimii plus 60% la roadă. Ce ține de venitul pe care poate să-l aducă un stup timp de un an, Sergiu Pâslaru a spus că un apicultor, are venit de la un stup, în miere, propolis, polen și pastură, scrie Ziuadeazi.

„Evident că, depinde și de an și de măiestrie, dar un stup normal, sănătos anual trebuie sa îi dea cel puțin 30 kg miere curată: 10 kg miere de salcâm și 20 kg miere de floarea soarelui, circa 3500 lei anual. Un stup poate să dea și 60 și 70 kg de miere”.

Apicultorul a menționat că, cine dorește să practice această îndeletnicire nu trebuie să tindă la 10 stupi ci la 30-40 de stupi, iar cantitatea de miere ar urma să ajungă până la 1 tonă.

„Nu avem nici un impediment pentru a exporta mierea peste hotare. La noi nu este miere pentru export, firmele caută, dar ei nu o să vină la cei care au 50 de kg, dar măcar 500 kg. Moldova nu are cotă la export în UE. Câtă miere nu am produce noi, toată o ia Uniunea Europeana. Ucraina are cotă, la finale lunii februarie ei au îndeplinit deja cota, iar acum nu au unde o da”.

‹ adv ›

Pentru a deveni apicultor experimentat, spune Sergiu Pâslaru, este nevoie de circa 5 ani de zile, pentru a vedea toate etapele dezvoltării unei familii de albine, iar pentru începători, dacă treci un curs de apicultură și pe parcurs mai studiezi singur – o vară ar fi îndeajuns pentru a începe afacerea. În același context, apicultorul a mai adăugat că, cel mai mare plus al apiculturii este lucru în aer liber, în sânul naturii iar orișicine poate începe activitatea dată, chiar și dacă este angajat în câmpul muncii, ori 70% e lucru de week-end.

Reamintim că, Sergiu Pâslaru pregătește un curs practic gratuit pentru cei care vor să preia această ocupație. La curs pot participa persoane cu vârsta de până la 40 de ani, care nu sunt angajați în câmpul muncii și nici nu își fac studiile.

Participanţii la curs vor primi zilnic un voucher de 5 dolari SUA pentru prânz şi transport, iar la sfârşitul seminarului o comisie va selecta 10 participanţi care vor primi gratuit stupi şi roiuri de albine la suma de 1500 dolari SUA pentru a iniţia o afacere.

‹ adv ›

Acțiunea are loc în cadrul programului Parteneriatului Local de Ocupare (LEP) din raionul Cahul, un proiect pilot al Organizației Internaționale a Muncii.

‹ adv ›
‹ adv ›

7 Comentarii

  1. Cum poți din 30kg de miere să ai venit de 3500 lei cînd la noi în Moldova mierea de salcim se vinde angro cu 70 lei iar floarea soarelui cu 35?…după calculele mele 10kg miere salcim angro costă 700 lei, 20kg floarea soarelui 700 lei… Total 1400 maximum 1500….să fi fost așa cum spuneți erau toți apicultorii milioneri…. Și nu uitați că sunt stupi care poți să scoți 5 kg miere iar alții să nu dea deloc miere…. Așa că nu amăgiți lumea

  2. Cifrele afacerii din apicultura sunt ,, exagerat de optimiste”! Și în condiții foarte bune nu ajung mulți stupi să dea 30 de kg de miere, iar că începător nu ai șanse să produci peste 20de kg cu mulți stupi. Despre preturile la miere nu mai vorbesc! Apicultor din Romania.

  3. Este usor de spus…scriimd la tastatura in fsta unui monitor ,dupa spusele unuia ce habar nu are cum se ridica un capac de stup….sau asa vreau sa cred vprbind cu atata lejeritate si facand miste calcule sa arate foarte bine…eu gestionez 120 de colonii in Romania si practic un pastoral intensiv ,nu sunt nici bun dar nici in afara problemei ,si ma gandesc serios daca o sa continui in conditiile in care pretul mierii este 7 roni(1,2£)poliflora si 16(3,4)salcamul…in concluzie:nu tot ce zboara se mananca si pana a borbii de afacere…mai ontao trebuie facut un curs de economie sau voluntaroat pe lsnca un Apicultor Cel putin 2 ani (pentru ca nu ate cu ce te platii?)si dipa aceea sa iei o decizie daca te inhami pentru a practica o nobila meserie,care din pacate este supta don toaye partile de alti SMECHERI
    …NICOLAE DRAGNEA…ROMANIA

  4. Trimiteti-mi si mie o oferta de miere de salcam % , pastura si laptisor de matca ! [email protected]
    Cat aveti de vanzare , pret , modalitati de plata si localitatea de unde sunteti ! Un buletin de anliza al produsului care sa-i certifice puritatea si continutul a fi de dorit ! Ma intereseaza cu precadere mierea vitala !

  5. Ierbicidele folosite în agricultură la floarea soarelui, porumb nimicesc masiv albinele.
    Sau sunt hibrizi de floarea soarelui ( autopolenizarea) de care albina nici nu se atinge .

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›