Ucraina se așteaptă ca Uniunea Europeană să elimine prompt toate restricțiile la exportul produselor agricole. Declarațiile au fost făcute de către președintele Ucrainei Vladimir Zelenski, pe 9 mai, după întâlnirea cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, notează Newsmaker cu referire la rbc.ua.
Zelenski a spus că a discutat cu Von der Leyen situația cu exportul de produse agricole ucrainene. În urma negocierilor, politicienii au ajuns la un acord comun cu privire la importanța contribuției Ucrainei la securitatea alimentară globală a lumii.
Președintele a subliniat că orice restricții asupra exporturilor ucrainene sunt absolut inacceptabile în acest moment, deoarece acest lucru întărește nu Europa, ci capacitățile țării agresoare.
Zelenski a adăugat că Ucraina se așteaptă ca UE să elimine prompt toate restricțiile la exportul de produse agricole, dacă există voință politică în acest sens. El a menționat că discuțiile de astăzi cu președintele Comisiei Europene arată că există o astfel de voință.
Amintim că pe 15 aprilie 2023, guvernul polonez a interzis importul și tranzitul produselor agricole ucrainene până la 30 iunie. Lista alimentelor interzise include 18 produse, inclusiv cereale, lapte, ouă, carne, miere și altele.
În urma Poloniei, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au introdus o interdicție privind importul de produse agricole ucrainene. Din 19 aprilie, România a instituit controlul vamal pentru toate produsele agricole care provin din Ucraina.
Pe 21 aprilie, miniștrii Agriculturii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria au anunțat importarea tot mai mare de produse agricole din Ucraina, ceea ce „provoacă grave distorsiuni ale pieței și dăunează producătorilor agricoli din UE, în special, în statele membre de la granița sau în apropierea Ucrainei” și au cerut Comisiei Europene să interzică importul unui număr de produse din Ucraina.
În perioada 2 mai – 5 iunie, Comisia Europeană a impus restricții la exportul de cereale ucrainene în cinci țări ale Uniunii Europene – Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria. Restricțiile se aplică doar la patru produse agricole – grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui.
Moldova intenționează să se alăture deciziei UE privind introducerea unei interdicții temporare a importului de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui din Ucraina.
Ministerul Agriculturii al Republicii Moldova a explicat că este vorba de rămășițele mari de cereale din depozite, motiv pentru care fermierii locali încep să se îngrijoreze de disponibilitatea spațiului pentru depozitarea noii culturi.
Viceministrul Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii, Taras Kacika, a declarat că Ucraina se pregătește să impună o interdicție a importurilor din Republica Moldova ca răspuns la decizia de a impune restricții exporturilor agricole ucrainene.
Comentarii